Venezuela’nın ABD destekli muhalifi hakim karşısında

Venezuela’nın ABD destekli muhalif lideri Leopoldo Lopez, Şubat ayında patlak veren ve 43 kişinin hayatını kaybettiği gösterilerde şiddeti kışkırtmak suçlamasıyla ilk kez hakim karşısına çıktı.

(soL - Dış Haberler) Venezuela’nın ABD destekli sağcı muhalefetinin liderlerinden Leopoldo Lopez’in başkent Caracas’ta yargılanmasına başlandı. Ülkedeki hükümet karşıtı gösteriler sırasında şiddeti kışkırtmakla suçlanan Lopez, 18 Şubat’tan bu yana tutukluydu.

Lopez, en az 43 kişinin hayatını kaybettiği Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro hükümetine karşı gösterilerin en önemli liderlerinden biriydi. ABD destekli muhalafet bu gösterilerin barışçıl olduğunu iddia etse de gösterilerde hayatını kaybedenlerin önemli bir kısmını polisler ve hükümet yanlılarından oluşması bu iddiayı çürütmüştü.

43 yaşındaki Lopez dün ilk kez hakim karşısına çıkarken, aralarında eşi Lilian Tintori’nin de bulunduğu 200’den fazla destekçisi “Leopoldo’yu serbest bırakın” yazılı dövizlerle Caracas’taki adalet sarayı önünde toplandı.

Daha önce davayı boykot etme sözü veren ancak daha sonra bu kararından vazgeçerek Lopez’i savunmayı üstlenen avukat Juan Carlos Gutierres, mahkeme binası önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, davanın usülsüzlüklerle dolu olduğunu iddia etti. Yaklaşık iki ay sürmesi beklenen davanın sonunda Lopez suçlu bulunduğu takdirde 10 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak.

2002’de Hugo Chavez’e karşı darbe girişimine de katılan isimlerden biri Leopoldo Lopez ABD’yle olan yakın ilişkileriyle biliniyor. ABD Uluslararası Kalkınma Teşkilatı (USAID) bugüne kadar Lopez’in Önce Adalet (Primero Justicia) ve Halk İradesi (Voluntad Popular) partilerinin seçim kampanyaları için milyonlarca dolar bütçe sağladı.