Venezuela'dan devrimci ses

Venezuela Bolivar Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu, Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde, "Simon Bolivar Devrimi ve Latin Amerika ile Karayipler'in Bütünlüğü" başlıklı bir etkinlik düzenledi. Etkinliğe Venezeula'nın başlıca entelektüellerinden, yazar, sosyolog Luis Britto Garcia ile müzisyen Elena Gil katıldılar.

soL (İstanbul) Venezuela Bolivar Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu, Nâzım Hikmet Kültür Merkezi'nde "Simon Bolivar Devrimi ve Latin Amerika ile Karayipler'in Bütünlüğü" başlıklı bir etkinlik düzenledi. Etkinliğe Venezuela'nın önde gelen entelektüellerinden, yazar, sosyolog Luis Britto Garcia katıldı. TÜYAP Kitap Fuarı etkinlikleri kapsamında Türkiye'de bulunan Garcia, sunuşunda yeni yüzyılda Latin Amerika birliğinin ne anlam ifade ettiğini aktarırken, ABD hakimiyetine bağlı modelin çöktüğünü savundu.

Luis Britto Garcia, "bir milenyumun bitip yenisinin başladığı son yıllarda" dünyanın geldiği siyasi, politik ve ekonomik durumu değerlendirdi. "ABD tek hakim güç olarak uzun yıllardır tüm olanaklarını, birçok ülkeye karşı kullandı" diyen Garcia, son yıllarda ABD'nin hakimiyetinin zayıfladığını belirtti.

Garcia, geçmişte aldığı ağır darbelere, ekonomik ve siyasi sıkıntılara rağmen, Latin Amerika ülkelerinin, bir arada, kendi varlıklarının, özerkliklerinin, kültürlerinin ve inançlarının ne kadar kuvvetli olduğunu bütün dünyaya kanıtladıklarını her zaman güçlerin el değiştirebildiğini, mutlak hakimiyet diye bir şeyin var olmadığını diğer ülkelere gösterdiklerini dile getirdi.

Bu olguyu örneklerle aktaran Garcia, Venezuela'nın Mercosur'a (Güney Ortak Pazarı) üye olduğunu, Güney Amerika Birliği'nin kurulduğunu ve kültürel dayanışmanın bir göstergesi olarak Telesur projesinin doğduğunu söyledi. ABD'nin bir projesi olan ALCA'ya karşı Güney Amerika Birliği'nin kurulduğunu, ALBA'ya (Amerika için Bolivarcı Alternatif) öncülük edildiğini, Latin Amerika ülkelerinin finansal birliğinin de gündemde olduğunu belirtti. Garcia, finansal birlik anlamında Arjantin ve Brezilya'ya önemli roller düştüğüne de değindi.

Aralık 2004'te 12 Güney Amerika ülkesinin birleşerek Cuzco Anlaşması'nı oluşturduğunu ifade eden Garcia, bu anlaşmanın Güney Amerika ülkelerinin kaderini ve geleceğini değiştirecek bir başlangıç olduğunu söyledi. 361 milyonluk nüfusa, 973 milyar dolar ulusal gelire sahip bu birlik, Amerika kıtasının yüzde 45'ini temsil ediyor.

Garcia'nın sunuşunun ardından Venezuelalı müzisyen Elena Gil, ülkesinin yerel motiflerini içeren ezgileri dinleyicilerle paylaştı.