Venezuela’da zafer yine Chavez’in

Venezuela’da dün yapılan Başkanlık seçimlerini yine Hugo Chavez kazandı. Chavez, rekor düzeyde katılımın gerçekleştiği seçimlerde oyların yüzde 54’ünü aldı. Halk, ülke çapında seçim zaferini kutladı.

1999 yılından bu yana iktidarda bulunan, gerek Venezuela gerekse Latin Amerika’nın bütünü açısından pek çok ilerici dönüşüme imza atan Devlet Başkanı Hugo Chavez, dün yapılan seçimlerden bir kez daha zaferle çıktı.

Chavez, sayımı büyük ölçüde biten oyların yüzde 54,42’sini alırken rakibi Henrique Capriles Radonski yüzde 44,97’de kaldı. Seçime katılım oranı yüzde 81 olarak bildirilirken, bunun on yıllardır görülen en yüksek katılım oranı olduğu kaydediliyor.

Chavez toplam 7,4 milyon oy alırken, rakibi 6,1 milyon oyda kaldı.

En zorlu seçim süreci
Chavez, bu kez otuz partili bir muhalefet koalisyonunun başkan adayı olan Capriles ile seçimlerde karşı karşıya geldi. En zor seçimlerinden bir tanesini geçiren Venezuela Devlet Başkanı, seçimlerden yine zaferle çıkmayı başardı.

Dün oy kullandıktan sonra basına demeç veren Chavez, “Sonuçları sabırla, sakince bekleyelim ve kendimizi her türlü sonuca hazırlayalım. Bu demokrasinin zaferi olacak” diye konuştu. Chavez sözlerine “Sonuçlar her ne olursa olsun bunu saygıyla karşılayacağımızdan hiçkimsenin kuşkusu olmasın. Sonuçları tanımak zorundayız” diye devam etti.


Chavez, seçimin ardından "halkın balkonundan" Venezuelılara seslendi.

Chavez seçim sonuçlarının büyük ölçüde belirginlik kazanması sonrasında başkanlık sarayının balkonundan yaptığı konuşmada ise "Venezuela hiçbir zaman neoliberalizme geri dönmeyecek ve 21. yüzyılın sosyalizmine doğru dönüşümünü sürdürecek" dedi. Venezuela Devlet Başkanı, "halkın balkonu"ndan yaptığı konuşmayı, "Bütün Venezuela halkının, tüm Venezuela ulusunun şunu bilmesini istiyorum. Bugün Bolivar'ın ülkesi yeniden doğmuştur" diye sürdürdü.

Muhalefetin adayı Capriles ise seçim gününün kendisi için kutsal bir gün olduğunu söyleyerek, “sonuçlar açıklandıktan sonra ülkenin birliği için çaba harcayacağız” diye konuştu. Capriles seçim sonuçlarının açıklanmaya başlamasından sonra yaptığı açıklamada “Venezuela’nın birçok yerine tohum serptik ve biliyorum ki serptiğimiz bu tohumlar pek çok ağaca dönüşecek” dedi.

Halk zaferi kutladı
Chavez’e oy vererek, Venezuela ve Latin Amerika’nın ilerici ve halkçı dönüşümünden yana oy kullananlar dün gece saatlerinde ülke çapında sevinç gösterileri yaptı. Karakas’ta başkanlık sarayının bulunduğu Miraflores’te toplanan kalabalık, Chavez’e sevgi gösterisinde bulundu. Kutlamalarda "yaşasın vatan", "yaşasın Venezuela, yaşasın Bolivar" ve "Chavez gitmeyecek" sloganları atıldı.

Hugo Chavez, bu sonuçla birlikte 2019'a kadar Venezuela Devlet Başkanlığına devam edecek.

(soL-Dış Haberler)