Venezuela'da seçim

Bugün Venezuela'da yaklaşık 19 milyon kayıtlı seçmen altı yıllık bir dönem için cumhurbaşkanlarını seçmek üzere sandık başına gidiyor.

Venezuela'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 1998'den beri iktidarda olan sosyalist lider Hugo Chavez ile muhalefetin sağcı adayı Henrique Capriles yarışıyor.

Ülkede yapılan anketlere göre, Chavez’in Capriles'in 10 puan önünde olmasına karşın Capriles, Perşembe günü yapılan mitingde çok büyük bir kalabalık toplamayı başardı. Seçim kampanyasında Chavez yeniden seçilmesi durumunda 'sosyalist devrime' devam edeceğini ifade ederken, Capriles ise ekonomik büyüme vaat etti.

Muhalefetin bir numaralı adayı olan sağcı Henrique Capriles ülkede sosyalist dönüşümü sona erdireceğine dair sözler veriyor. Ayrıca Capriles, yatırımın azalması nedeniyle ülke ekonomisi için yaşamsal önem taşıyan petrol üretiminin düştüğüne dikkat çekiyor.

Ekonomide birçok sektörü kamulaştıran Chavez, önemli bir petrol üreticisi olan Venezuela’da iktidarı boyunca yüksek seyreden petrol fiyatlarıyla sağlık, eğitim ve toplu konut projelerini finanse etti. Chavez tekrar seçilmesi halinde Venezuela’da devrimci dönüşüm yolunda tarım, kültür, eğitim, konutlandırma gibi başlıklarda başlattığı “misyon”lara son sürat devam edeceğini ifade etti.

Hatırlanacağı üzere dördüncü dönem cumhurbaşkanlığı için mücadele eden Chavez, geçen yıl kansere yakalanmıştı ancak son dönemlerde Chavez'in sağlık durumunun iyi olduğu belirtiliyor.

(soL Dış Haberler)