Venezuela'da işsizlik azalırken enflasyon arttı

Venezuela'da işsizlik oranı yüzde 7.3'e geriledi. Ancak ülkedeki enflasyon oranında bir artış söz konusu.

soL (DIŞ HABERLER) Venezuela'da işsizlik oranı Ocak ayından Mart'a kadar yüzde 9.5 ten yüzde 7.3'e düşerken, aylık enflasyon Mart'tan Nisan'a kadar yüzde 1.2'den yüzde 1.8'e yükseldi.

Nisan ayındaki enflasyon artışı satış vergisinin yüzde 9'dan yüzde 12'ye yükselmesinde görüldü. Bu artış, hükümetin, küresel ekonomik kriz döneminde sosyal ilerlemelerin devamlılığını saylayabilmek için aldığı kemer sıkma önlemlerinden biri.

Nisan ayındaki en büyük fiyat enflasyonu bazı eyaletlerdeki otobüs bilet ücretlerindeki düzenlemelerle taşımacılıkta görüldü. En az enflasyon ise fiyatları değişmeyen yiyecek ve alkolsüz içeceklerde görüldü.

Enflasyon eğitim ve kamu hizmetlerinde, sağlıkta, kira, alkol ve tütün fiyatlarında gerilerken, iletişim, restoran ve oteller, kıyafet, mobilya gibi eşyalar ve hizmetlerde artış gösterdi.

Nisan ayındaki enflasyon oranı geçen yılın Nisan ayında %1.7 olan enflasyondan çok küçük bir artış gösterdi. Ayrıca, 2009'un ilk 4 ayında yüzde 6.7 olan enflasyon 2008'in ilk 4 ayında yüzde 8.9 olan enflasyondan oldukça düşük.

Son on iki aydır Venezuela'daki birikimli enflasyon ise yüzde 25.2 idi.

İşsizlik

Mart'ta yüzde 7.3 olan işsizlik oranı Venezuela'nın Ocak ayındaki normal sezonluk artışından beri istikrar gösteriyor. Geçen yıl, en yüksek Ocak'ta yüzde 10.2 ve en düşük Kasım'da yüzde 6.1 olan işsizlik oranı ortalama olarak yüzde 7.4'te seyretti.

Venezuela'da işsizlik oranı Hugo Chavez'in başkanlığından bu yana son on yıldır, 1999'un Mart ayından bu yılın Mart ayına kadar yüzde 14.6'dan yüzde 7.3'e geriledi.