Venezuela’da ikinci karşı devrim denemesi

Venezuela’da ABD destekli muhalifler hükümete karşı sokağa çıktı. Aralarında ellerindeki silahlar açıkça görülen maskeli kişilerin de olduğu eylemciler, hem polisle hem de hükümet yanlılarıyla çatıştı. Maduro üç kişinin öldüğü olayları “darbe girişimi” olarak nitelendirdi.

Venezuela’da sosyalist Devlet Başkanı Nicolas Maduro hükümeti karşıtlarının hafta başında başlattığı eylemlerde kan döküldü. ABD destekli muhalefetin liderliğindeki eylemlerde dün çıkan çatışmalarda biri polis üç kişi hayatını kaybetti, 23 kişi de yaralandı. Maduro, devlet televizyonundan yaptığı açıklamada eylemleri “darbe girişimi” olarak niteleyerek, Venezuela halkını provokasyonlara gelmemeleri konusunda uyardı.

Ülkedeki gösteriler, 12 Şubat Gençlik Günü dolayısıyla yapılan etkinlikler sırasında sağcı gençlik örgütlerinin liderliğinde binlerce kişi başkent Karakas'ın en ünlü meydanlarından biri olan Plaza Venezuela Meydanı’nda toplanarak hükümeti protesto etti. Maduro'nun istifasını talep eden muhalifler, istifa etmediği takdirde Maduro'yu devirmekle tehdit etti.

Başkanlık sarayına ve Adalet Bakanlığı binasına saldıran göstericilerin bakanlıklara girmeye çalışması üzerine ise çatışma çıktı. Adalet Bakanı Luisa Ortaga, çatışmalarda bir polis memurunun ve biri hükümet yanlısı diğeri muhalif iki öğrencinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Çatışmalar nedeniyle şu ana kadar 30 kadar göstericinin gözaltına alındığı açıklandı.

Hayatını kaybeden öğrencilerden birinin 24 yaşındaki Bassil Dacosta Frías olduğu ve başından silahla vurulmasının ardından kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği belirtildi. Ayrıca, Barrio 23 de Enero isimli Chavez yanlılarının güçlü olduğu bir topluluğun lideri Juan Montoya vurularak hayatını kaybetti. Meclis Başkanı Diosdado Cabello ölümlerden dolayı, ellerinde silahlarla görüntülenen sağcı eylemcileri suçlayarak, “Faşist ve katiller, bir de diyalogdan söz ediyorlar” dedi.

Öte yandan 2002’de Hugo Chavez’e karşı darbe girişimine de katılan isimlerden biri olan sağcı “Halk İradesi” hareketinin lideri Leopoldo Lopez, gösterilerdeki şiddetin hükümetin bir oyunu olduğunu iddia etti. Lopez Twitter’dan “Maduro, Bugün olanların senin planın olduğunu iyi biliyorsun. Ölümler ve yaralananlar senin sorumluluğun” diye yazdı.

Maduro ise “Bugün demokrasiye ve benim başkanlık ettiğim hükümete karşı bir darbe girişimiyle karşı karşıyayız” diyerek, faşist grupların, sivil özgürlükleri ve demokrasiyi, hükümeti devirmek için bir araç olarak kullandığını söyledi. Maduro bu darbe girişimine izin vermeyeceklerini vurguladı. Maduro ayrıca tüm kesimlere sokaklardaki şiddet olaylarına bir son verme çağrısı yaptı.

Bu arada bir Venezuela televizyon iki eski sağcı diplomat Fernando Gerbasi ve Mario Carratu Molina’ya ait olduğu belirtilen bir ses kaydı yayımladı. Ses kaydında, ABD yanlısı Carlos Andres Perez hükümetinde Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay başkanlığı yapmış bu iki ismin, Gençlik Günü’nde başlayacak protestolara ve yaşanacak kaosa dair tartıştığı duyuluyor. Bu ses kaydı gösterilerin ve şiddet olaylarının sağcı muhalefet tarafından önceden organize edildiğini söyleyen Maduro yönetimini de doğruluyor.

Olayların önceden organize edildiğine ilişkin başka veriler de gelmeye başladı. Şiddet olaylarının yaşandığı bir başka kent olan Merida’da gözaltına alınan öğrencilerden birinin sağcı gençlik örgütü lideri Vilcar Fernandez’in kendisine eylemlere katılması için 150 bolivar verdiğini itiraf ettiği bildirildi.

Venezuela’daki gösteriler, Maduro’nun tüketicileri fahiş fiyatlardan korumak için çıkardığı ve ürünlerin en fazla yüzde 30 karla satılmasına izin veren fiyat kontrolü yasasının yürürlüğe girmesinin ardından başladı. Maduro yönetimi, ülkedeki yüksek enflasyon ve sık sık yaşanan temel ihtiyaç malzemeleri eksikliğinden dolayı muhalefeti suçluyor ve sağcı işletmelerin sosyalist hükümeti zor durumda bırakmak için bir ekonomik savaş yürüttüğünü savunuyordu. Maduro da mali spekülatörlere ve ürünleri depolarda saklayan stokçulara savaş ilan ettiğini duyurmuştu.

Ülkede daha önce de Maduro’nun iktidara geldiği Nisan ayındaki seçimlerden sonra sağcı muhalafet benzer eylemler düzenlemiş ve pek çok yerde Maduro yanlılarına saldırmıştı.