Venezuela'da 1 Mayıs öncesinde asgari ücrete zam

Venezuela lideri Hugo Chavez, 1 Mayıs öncesinde asgari ücrete yüzde 26,5 oranında zam yapılacağını açıkladı. 1 Mayıs öncesinde asgari ücrete zam yapılması Chavez iktidarında gelenekselleşmiş durumda.

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada 1 Mayıs’ta yüzde 10,7, 1 Eylül’de ise yüzde 15,8 olmak üzere bu yıl içinde asgari ücrete toplam yüzde 26,5 oranında zam yapılacağını duyurdu.

Böylece asgari ücret 1 Mayıs’ta 1.224 bolivardan 1407 bolivara, 1 Eylül’de de 1548 bolivara ulaşmış olacak. Venezuela’da 4,3 bolivar 1 ABD dolarına eşit. Bu durumda asgari ücret 1 Eylül tarihinde 360 dolara çıkmış olacak. Bu arada, geçtiğimiz yıl çıkarılan bir yasa ile Venezuela’da en yüksek kamu görevlisi maaşının, devlet başkanınki dahil, asgari ücretin en fazla 12 katı olabileceği belirlenmişti.

Chavez açıklamasında ayrıca, işçilere yapılan yiyecek yardımlarının miktar ve kapsamının da arttırılacağını duyurdu. Bu yiyecek yardımları ortalama olarak 100 dolara yakın. Venezuela'da devlete ait olan ve devletle anlaşmalı özel marketlerde halka ucuz yiyecek satışı yapılıyor.

Yapılan yiyecek yardımı dışında eğitim ve sağlığın ücretsiz olduğunu belirtelim. Ayrıca halka ciddi konut yardımı yapılıyor.

Venezuela'da asgari ücret ile çalışan yaklaşık 2.6 milyon işçi olduğu tahmin ediliyor. Ülkede çalışanların yaklaşık yarısının hala kayıt dışı çalışması ise Chavez iktidarına dönük soldan gelen eleştirilerden biri.

Venezuela Komünist Partisi ve Chavez iktidarına yakın sendikal konfederasyon UNETE asgari ücrete en az yüzde 40 zam yapılmasını talep etmişlerdi.

Chavez iktidara geldiğinde asgari ücret 118 dolardı. Şimdi bu rakam 360 dolara çıkmış durumda. Yapılan sosyal yardımlar da hesaba katıldığında bu rakam, Latin Amerika’daki en yüksek rakam. Ancak özellikle dünyadaki ekonomik kriz ve petrol fiyatlarının düşüşü sonucunda geçtiğimiz yıl gerçekleşen develüasyon ve yüzde 27’ye ulaşan enflasyon nedeniyle işçilerin gelir seviyesi son 2 yılda, önceki yıllara göre, yerinde saymış durumda.

Solun etkin olduğu sendikalar ve Venezuela Komünist Partisi, Chavez ile ittifak halinde olmalarına karşın, devrimin yeterince derinleştirilmediği eleştirisinde bulunuyor.

(soL - Dış Haberler)