Venezuela tarımda da güçleniyor

Hugo Chavez’in başkanlığa geldiği günden bu yana Venezuela tarımında da işler yolunda gidiyor. Kolektif çiftliklerin de etkisiyle üretim her geçen yıl artıyor.

Hugo Chavez’in başkanlığa seçildiği 1998 yılından bu güne kadar Venezuela hızlı bir gelişme kaydediyor. Gelişmenin en belirgin olduğu alanlardan biri de tarım. 11 yıllık süreçte üretim yapılan tarım alanları da, üretim miktarları da büyük artış gösterdi.

Üretim artıyor
Chavez’in başkanlığında geçen yıllarda tarım alanları yüzde 48’lik artış göstererek 1,6 milyon hektardan 2,4 milyon hektara çıktı. Tarıma kazandırılan toprakların önemli bir kısmı kolektif üretim yapan çiftliklerden oluşuyor. Üretimi artan ürünlerin başında ise soya fasulyesi, mısır, pirinç ve kahve geliyor.

Soya fasulyesi üretimi geçtiğimiz on yılda yüzde 858 artış gösterdi. Soyayı yüzde 132 ile mısır izledi. Mısır ile üretilen ve arepas adı verilen ekmek Venezuela halkının en çok tükettiği gıda ürünü olması mısır üretiminin değerini arttırıyor. Yine bu on yılda pirinç üretimi yüzde 84 artarken, kahve üretimi de yüzde 12 arttı.

Politikalar çiftçinin yanında
Artışın bu kadar hızlı olmasının sebebi ise Chavez hükümetinin sosyalist politikaları olarak görülüyor. Chavez iktirara gelmeden önce ülkedeki toprakların yüzde 70’i nüfusun yüzde 5’ine aitti. Bu oranla, Latin Amerika’da eşitsizliğin en yaygın olduğu ikinci ülke olan Venezuela, 6 yıl içinde halka dağıttığı 2 milyon hektar toprakla bu sorunun üzerine ciddi şekilde gittiğini gösterdi.

2001 yılında yürürlüğe giren Venezuela Toprak Yasası sayesinde geniş içerikli bir toprak reformuna başlayan Venezuela’da, birçok toprak kamulaştırıldı ve ortak çiftlikler halinde üretime katıldı.

(soL – Dış Haberler)