Venezuela Komünist Partisi’nden Honduras açıklaması

Venezuela Komünist Partisi, Honduras’taki darbeyle ilgili bir açıklama yaparak “tüm halkları faşist darbeye karşı ayağa kalkmaya” çağırdı.

soL (DIŞ HABERLER) Venezuela Komünist Partisi (VKP) Siyasi Bürosu, Pazartesi sabahı Honduras'taki darbeyle ilgili bir açıklama yaparak, darbeyi kınadı ve halkı mücadeleye çağırdı. Açıklamada Honduras'ın da üye olduğu ALBA'nın, ABD'nin emperyalist hegemonyasını tehdit ettiğine dikkat çekildi. Zelaya'yla arasında bir çatışma olan ve darbeyi gerçekleştiren oligarşik ekibin, ABD hizmetinde olduğu vurgulandı.

VKP'nin açıklamasında şunlar belirtildi:

"1. VKP merkezi yönetimi adına ve ülkemizdeki militan komünistler aadına bu darbeyi mahkum ediyor ve reddediyoruz. Gerici bir darbe sonucu tutuklanan Honduras Devlet Başkanı José Manuel Zelaya'nın derhal ülkesine dönmesini ve görevinin başına tüm yetkileriyle beraber gelmesini talep ediyoruz. Kendisi Kasım 2005'deki seçimlerde seçilmiştir ve görev süresi 2010 yılında sona ermektedir.

2. Tüm demokratik ve halktan yana örgütleri, siyasi partileri, barış, sosyalizm ve demokrasi mücadelesi yapan kurumları ayağa kalkmaya ve eldeki tüm imkanlarını kullanarak Honduras halkıyla ve onun seçilmiş Devlet Başkanı Jose Manuel Zelaya ile dayanışma duygularını somut olarak dile getirmeye davet ediyoruz. Halkın demokratik bir şekilde sorumluluk verdiği bir sürecin kesilmesi tersine çevrilmelidir. Bu egemen ve bağımsız Honduras halkının en temel hakkıdır.

3. Honduras'da yaşananlar daha önce bu ülkenin komşuları olan Nikaragua ve El Salvador'da emperyalizm eliyle yaşatılan kanlı tarihin bir devamı niteliğindedir ve amacı bölgede barış ve demokrasinin hakim olmasını engellemektir.

4. Honduras'da yaşananlar artık Amerika Birleşik Devletleri eliyle örgütlenen, finansal olarak desteklenen ve silahlandırılan karşı devrimci grupların açık bir şekilde tarihin ilerleyişini tersine çevirmeye çalışmaya başladıklarının işaretidir. Şimdi bütün çıplaklığıyla ortaya çıkmaktadır ki ABD'nin 4.Filoyu bölge ülkeleri karasularına yakın bir şekilde tekrar aktif hale getirmesi, Venezuela'da yükselen karşı devrimci silahlanma, Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'e karşı planlanan suikast girişimi hep aynı planın birer parçasıdır. Bütün bu konularda VKP üyelerini ve Venezuela Komünist Gençliği'yle birlikte Venezuela halkını ve işçi sınıfını ayağa kalkmaya çağırıyoruz. Ülkemizin düşmanlarının hainliklerine karşı tetikte bulunmalı ve Venezuela Devrimimizi savunmalıyız. Latin Amerika ve Karayip halklarının çıkarı için her türlü dayanışma eylemine destek vermeli ve bugün Honduras'da yaşanan saldırıların hesabını sormalıyız.

5. Darbeci oligarşiye ve emperyalist yanlılarına gelince, bu yaptıklarının hesabının sorulacağını bildirmeliyiz."