Venezuela komünal devleti tartışıyor

Latin Amerika ülkesi Venezuela’da Bolivarcı yönetim, bürokratizmi aşmak ve üretimi artırmak için komünlerin sayısını ve yetkisini artırma kararı aldı. Ancak henüz Caracas’ın gündeminde kamulaştırmalar yok...

Yüksek enflasyon ve bazı temel gıda maddelerinde yaşanan arz sıkıntısı nedeniyle Venezuela yönetimi, komünlerin sayısının ve yetkisinin artırılmasını gündemine aldı. Ülkenin eski lideri Hugo Chavez’in başlattığı komün örgütlenmelerine yerel yönetimlerin bazı yetkileri devredilecek. Ayrıca Caracas özellikle sebze üretimi için bu yapılanmalara destekte bulunacak.

Venezuela’da şu an Komünler Bakanlığı’na başvuran 400 bin cemiyet konseyi ve 600 komün bulunuyor. Cemiyet konseyi, seçimle kendi yöneticilerini ve hatta meclisini belirleyebiliyor. Komünlerde üretim bulunuyor.

Devlet Başkanı Nicolas Maduro geçtiğimiz hafta başkent Caracas’ta 10 bin komün veya cemiyet üyesine yaptığı konuşmada, üretimin artırılması için bu yapılanmalara 980 kamyonet dağıtılacağını açıkladı. Maduro ayrıca bazı idari yetkilerin de komünlere devredileceğini söyledi.

“Siz bana önerilerinizle gelin, ben onu politikalarımızla değerlendireyim. Eleştirilerinizi yollayın onlardan kaçmıyoruz, eleştiriden öğreniyoruz. Gerçeklerden korkmayalım” diyen Maduro, bunun Chavez’in yöntemi olduğunu anımsattı.

Yenilenme hamlesi
Özellikle öğrencilerin katıldığı ve ülkenin gelir düzeyi yüksek kesimlerinden destek alan eylemlerin ardından Maduro yönetimi ekonomik sıkıntıların üzerine kararlılıkla gitme kararı almıştı. Caracas yönetimine göre, gösterileri ABD desteklerken gıda sektöründe yaşanan arz sıkıntısı, sabotajdan ileri geliyor. Ancak yine de Bolivarcı yönetim, işçilerin zaman zaman yükselttikleri kamulaştırma taleplerine göre adım atmış değil.

‘Tasarı geçerse diplomatik misyonları kapatırız’
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ABD Kongresi’nin onayladığı ve Venezuelalı kimi yetkililere yönelik yaptırım ön gören yasa tasarısının onaylanması halinde ABD’deki diplomatik misyonlarını kapatabileceklerini söyledi. Maduro, ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin söz konusu tasarıya şu ana kadar karşı çıkmasını da takdir ederek, Obama’nın yasayı veto etmesi halinde bu ülkeye yeni bir üst düzey diplomat ataması yapabileceklerini söyledi.

ABD Kongresi’nin onayladığı bu yasa tasarısı, “insan hakları ihlallerine” karışan kimi Venezuelalı hükümet ve ordu yetkililerine yaptırımlar uygulanmasını ve seyahat yasağı getirilmesini ön görüyor. Tasarı ayrıca, Venezuela’da “insan haklarını savunmak… ve hukukun üstünlüğünü güçlendirmek için” en az 15 milyon dolarlık bir bütçe ayrılmasını öngörüyor.