Venezuela Hollanda’nın yalanını kanıtladı

Venezuela, ülke karasularındaki Hollanda sömürgesi adalardan kalkarak ülke üzerinde casusluk uçuşları yapan bir uçağın ses kayıtlarını yayınladı.

Venezuela, ABD’nin kendisine dönük saldırganlıklarına yeni bir kanıt daha sundu. Kopenhag’daki İklim Zirvesi sırasında Venezuela lideri Hugo Chávez, ABD’nin Venezuela açıklarında bulunan ve Hollanda’nın sömürgesi statüsündeki Aruba, Bonaire ve Curaçao adalarından casus uçakları kaldırarak hava sahasını ihlal ettiğini ve casusluk faaliyeti yürüttüğünü açıklamış, Hollanda ise iddiaları kesin bir dille reddetmişti.

Venezuela hükümeti, bu defa geçtiğimiz sene Curaçao’dan kalkarak Venezuela hava sahasına giren bir ABD uçağının pilotuyla Venezuela’daki kontrol kulesi arasında geçen görüşmenin ses kayıtlarını yayınladı. 17 Mayıs 2009’da gerçekleşen temasta Venezuela otoriteleri uçağa kendisini, nereden havalandığını ve ne amaçla Venezuela hava sahasında bulunduğunu soruyor uçağın pilotu ise Venezuela hava sahasına giriş izni olmayan ve Curaçao’dan havalanan bir ABD uçağı olduğunu belirtiyor. Pilot, bunun bir “hata” olduğunu ve “bu hava sahasına girdiğinin farkında olmadığını” ekliyor.

Venezuela Savunma Bakanı Ramón Carrizalez, bu ses kaydının ABD’nin Venezuela’ya karşı bir askeri saldırı planına sahip olduğunun bir başka kanıtı olduğunu vurguladı.

Hollanda Dışişleri Bakanı Maxime Verhagen, Chávez’in iddialarının ardından verdiği demeçte suçlamaların “haksız, yanlış ve fantezi ürünü” olduğunu söylemişti.

(soL - Dış Haberler)