Venezuela’da işçiler devrimi koruyacak

Venezuelalı sendikacılar, Bolivarcı devrimin kazanımlarını korumak ve derinleştirmek üzere bir kongre düzenleyerek Ulusal İşçi Birliği’ni tekrar kuracaklar.

Venezuela’da bir süredir devam eden kongreler sonucunda Ulusal İşçi Birliği (UNT), 5 Aralık’ta kurulacak. Sendikacıların öncülüğünde kurulacak olan UNT, hedef olarak önüne Bolivarcı devrimin kazanımlarını savunmak ve derinleştirmeyi koyacak.

Ulusal kongre öncesinde bölgesel ve sektör tabanlı çok sayıda işçi toplantısı düzenlendi. Bu toplantılarda işçiler, devrimi yolundan çıkarma riski taşıyan kapitalizm yanlısı devlet bürokrasisine karşı bir hat örmek üzere birleşik bir ulusal sendikal federasyon kurulması üzerinde görüş birliğine vardılar.

Darbecilere karşı kuruldu
Ülkenin geleneksel sendika konfederasyonu olan Venezuela İşçileri Konfederasyonu (CTV), 2002 yılında Başkan Hugo Chávez’e karşı darbe girişiminde rol oynamış, ardından da Aralık 2002-Ocak 2003 arasında hükümeti devirmek amacıyla petrol sektöründe patronların öncülüğünde üretimi durdurmuştu.

UNT de ilk olarak 2003 Nisan ayında kuruldu. Hükümet karşıtı duruşu nedeniyle CTV hızla üye kaybederken, UNT ise giderek örgütlendi. 2003-2004 arasında imzalanan toplu iş sözleşmelerinin yüzde 76.5’ini UNT elde etmişti. 2005 yılında UNT, “Venezuelalı işçiler Bolivarcı Devrimi kuruyor” sloganıyla başkent Karakas’ta bir milyon kişilik bir miting düzenlemişti.

İç sorunlar ulusal birliği engellemişti
Ancak 2006 yılında federasyonun 2. kongresi, federasyon içindeki farklı eğilimlerin birbirleriyle çekişmeleri sonucunda bir yönetim seçmeyi başaramamış, böylece UNT, ulusal çapta önderlik mekanizmasını kaybetmişti. UNT, o zamandan beri bazı bölgelerdeki güçlü örgütleriyle, fakat dağınık bir halde varlığını sürdürüyordu.

Hâlâ ülkedeki sendikaların yüzde 80’inin içinde bulunduğu, ülkenin en büyük federasyonu olan UNT içinde, ikinci kongredeki dağılmanın sonrasında da çeşitli tartışmalar yaşandı. Bu tartışmalardan bir tanesi, Chávez’in öncülüğünde kurulan Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi’ne (PSUV) katılıp katılmama konusunda yaşanmıştı. Bu tartışma federasyonu ikiye bölmüştü.

Ardından Chávez hükümetinde Çalışma Bakanı olarak patron yanlısı bir kişi olarak bilinen José Ramón Rivero’nun atanması, federason içindeki tartışmaların artmasına sebep oldu. Venezuela Komünist Partisi’nin (PCV) de Chávez yönetimine dönük en büyük eleştirisi, Chávez’in etrafının siyasi olarak kendisinden çok daha geride duran bir klik tarafından çevrilmiş olması.

Yeniden birleşme girişimi
UNT’nin yeniden kurulması ve birliğin sağlanması için girişim, Sosyalist Dalga, Devrimci İşçi Kolektifleri ve Bolivarcı Eğitimciler grupları tarafından başlatıldı. Daha önce federasyonun iç yapısının demokrasiden uzak olması nedeniyle dışarıda durma kararı almış olan Venezuela Komünist Partisi’nin işçi ayağı da bu tekrar yapılanma girişimine destek veriyor.

Gelecek Şubat ayında UNT’nin yeni liderliğinin tabandan başlayarak seçilmesi planlanıyor.

(soL - Dış Haberler)