Venezuela’da gece yarısı millileştirme

Venezuela’da Meksikalılara ait çimento fabrikası, satın alma görüşmelerinden bir sonuca varılamayınca gece yarısı millileştirildi.

soL (DIŞ HABERLER) Bir süredir Venezuela devletinin satın almak için Meksikalı şirket Cemex'le görüşmeler yürüttüğü çimento fabrikaları, görüşmelerden sonuç alınamaması üzerine millileştirildi. Geceyarısı işçiler ve askerler, bazı hükümet yetkilileriyle birlikte fabrikaya girip el koydular.

Millileştirme için yürütülen görüşmelerde Meksika şirketi 1,3 milyar dolar tazminat talep etmiş, fakat Venezuela hükümeti bu rakamı fazla bulmuştu. El koyma sonrası yapılan açıklamada, hükümetin bu fabrikaların gerçek değerini tespit edeceği ve adil bir tazminat belirleyeceği belirtildi.

Chavez, katıldığı bir yürüyüşte "Zamanları doldu ve devletin eline geçtiler. Bunların tümü sosyalizme giden adımlar" şeklinde konuştu. Kamulaştırılan fabrikalara giren göstericiler de "Artık çimento herkesin" sloganları attılar. Chavez, çimento sektörü özel şirketlerin elindeyken Venezuela'nın dünyanın en pahalı çimentosunu kullandığını, millileştirme sonrası fiyatları düşüreceklerini söyledi.

Öte yandan, Fransız Lafarge ve İsviçreli Holicom şirketleriyle satın alma konusunda anlaşmaya varıldığı kaydedildi. Venezuela, daha önce de petrol ve telefon şirketlerini kamulaştırmıştı, son günlerde ise İspanyollara ait büyük bir bankanın millileştirilmesi süreci devam ediyor.