Venezuela-Belarus işbirliği anlaşmaları imzalandı

Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukashenko’nun devam etmekte olan Venezuela ziyaretinde çeşitli alanlarda 22 işbirliği anlaşması imzalandı.

Belarus Devlet Başkanı’nın Venezuela’ya yaptığı ziyaretin çok olumlu geçtiği değerlendirmesini yapan Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, başta enerji, bilim, teknoloji ve ulaşım olmak üzere pek çok alanda ortak yatırım anlaşması imzalandığını belirtti.

Chavez ve Lukashenko, Venezuela’da ortak doğal gaz ve petrol projeleri yürütecek bir ortak girişim için 1 milyon 600 bin dolarlık yatırım anlaşması imzaladı.

Yatırım çerçevesinde günlük 1 milyon 132 bin metre küp seviyesinde başlayacak olan doğal gaz üretimi, 2012 yılında 5,5 milyon metre küpe ulaşacak.

Diğer yandan Venezuela, Mayıs ayından itibaren Belarus’a günde 80 bin varil petrol ihracatı yapacak. Venezuela’dan ilk kez petrol ithal edecek olan Belarus’un ithalat miktarını bir süre sonra 100 bin varile çıkarması hedefleniyor.

Teknoloji transferi alanındaki yardımlaşmanın önemine değinilen görüşmeler neticesinde Belarus, konut inşaatı ve doğalgaz ısıtma projeleri alanında sahip olduğu deneyim ve uzmanlığı Venezuela’yla paylaşma kararı aldı.

Anlaşmalar kapsamında ayrıca Belarus ürünlerini Latin Amerika’da pazarlayacak Venezuela menşeli bir ticaret şirketinin kurulması da yer alıyor.

(soL-Haber Merkezi)