Venezuela ABD'den suçluları istedi

Devlet Başkanı Chavez, ABD'den terörist Luis Posada Carriles ile "El Caracazo" diye bilinen kanlı olayları provoke eden eski Devlet Başkanı Carlos Perez'in iade edilmesi talebini yineledi.

soL (DIŞ HABERLER) Chavez, ABD Devlet Başkanı Barack Obama'dan, Venezuela adaletinden kaçan ve 1976'da bir Küba uçağının havada infilak etmesiyle 73 kişinin ölümünden sorumlu olan Posada Carriles'i teslim etmesini istedi.

Bir televizyon programına yaptığı telefon bağlantısında, Chavez, Venezuela adaleti tarafından aranan, ancak ABD'de devlet tarafından korunan eski Devlet Başkanı Carlos Andres Perez'in de iadesini talep etti.

Chavez, eski Devlet Başkanı Perez'in uygulamaya koyduğu ekonomik önlemlere karşı, halkın "El Caracazo" diye adlandırılan isyana kalkışması sonrasında, 27 Mart 1989'da başlayan baskıları hatırlattı.

Bir ay öncesine kadar, El Caracazo'dan sorumlu olanlar eski Devlet Başkanı örneğindeki gibi mahkemeye çıkarılamamıştı.

Chavez'in görüşüne göre, 27 Şubat 1989 olayları, ülkedeki değişimin gerekliliğini göstererek, ülkeyi 4 Şubat 1992'deki bir grup devlet görevlisi ve askerin liderliğindeki sivil-askeri kalkışmaya sürüklemişti.

Venezuela Devlet Başkanı, ayrıca, ABD hükümetinin Venezuela ve diğer ülkeleri insan haklarını ihlal etmekle suçlayan bir raporu düzeltmesini istedi.

Luis Posada Carriles kimdir?Küba Cienfuegos doğumlu Venezuelalı Posada, Havana Üniversitesi'nde tıp ve kimya eğitimi aldı. Küba Devrimi sonrası devrim karşıtı faaliyetlerde bulundu, Domuzlar Körfezi çıkartmasından önce ABD'de CIA tarafından eğitildi. Castro karşıtı Posada, diğer Küba karşıtları gibi 'Bambi' lakabını da taşıyor.

Florida'da Küba'ya sızmak amacıyla kurulmuş olan JURE (Junta Revolucionaria Cubana) isimli örgütün üyesi olarak eğitim gören sabık bir eski CIA ajanı olan Posada hakkında, gıyabında, terörist saldırı düzenlemek ve saldırgan eylem planları hazırlamak suçlarından tutuklama kararı çıkarılmıştı. Söz konusu tutuklama kararı, özellikle 1976'da küba havayolları'na düzenlenen ve 73 masum insanın ölümüne neden olan terörist saldırı ve 1997 yılında Küba gece kulüplerini ve meşhur otellerini hedef alan bombalı saldırıları planlamayı da içeriyor.

Venezuela'da 1958 yılında Devlet Başkanı Marcos Pérez Jiménez tarafından kurulan Venezuela İstihbarat Servisi'nde (DISIP - Dirección de los Servicios de Inteligencia y Prevención) Küba'daki gerilla hareketlerine karşı görev alan Posada'nın, 1974'te Venezuela yetkilileri ile yaşanan iç anlaşmazlıklar nedeniyle görevinden uzaklaştırılmasından hemen önce, CIA, Posada'nın uyuşturucu trafiği içinde rol oynadığını düşünmeye başlamıştı. Ancak, 13 Şubat 1976 tarihine kadar doğrudan bir yasal dayanak bulamamıştı. CIA ayrıca Posada'nın Henry Kissinger'a suikast düzenleme planları yaptığına da inanmaktaydı.

2000 yılında Panama'da Fidel Castro'ya suikast düzenlemek suçunu içeren bir iddianameyle tutuklandı. Panama Devlet Başkanı Mireya Moscoso tarafından görevinin son gününde affedildi.

Posada, 2005 yılında Teksas'ta ABD güçleri tarafından toplumsal huzuru bozmaktan tutuklandı. Ve terör suçundan değil, sadece sığınma suçuyla sınırlandırılmış bir yargılanma süreci yaşadı. Bu da ABD'nin çifte standardının en açık göstergesi oldu. 19 Nisan 2007'de kefaletle serbest bırakıldı. Küba ve Venezuela serbest bırakılmasına tepki gösterdi.

Carlos Andrés Pérez Rodríguez

Venezuela - Kolombiya sınırında La Argentina kentinde doğan Carlos Andrés Pérez Rodríguez, orta sınıf bir ailenin çocuğuydu. Babası Kolombiya asıllı kahve üreticisi olan Pérez'in ailesi, 19. yüzyılın başlarında Venezuela'ya yerleşmişti. Politik yaşamı daha 15 yaşında Venezuela Gençlik Derneği'nin kurucu üyeliğiyle başladı.

İlk olarak 1974-1979, daha sonra da 1989-1993 yılları arasında Venezuela Devlet Başkanlığı yaptı. İlk başkanlık dönemi petrol ürünleri ihracatı kanalı ile yaşanan ekonomik zenginlik nedeniyle "Suudi Venezuela" olarak adlandırıldı. İkinci başkanlık döneminde, Caracas ve çevresinde 27 Şubat 1989'da başlayan bir dizi ayaklanma tüm ülkeyi sarstı. Caracazo diye bilinen bu olaylar, IMF'nin direktifleri doğrultusunda 1980'lerin başından itibaren başlatılan serbest piyasa reformlarının ülkede yarattığı ekonomik ve sosyal krizlerin patlama noktası oldu. Halk ayaklanmaları güvenlik güçleri tarafından binlerce insanın ölümüne yol açacak şekilde bastırıldı. 20 Mayıs 1993'te Yüksek Mahkeme tarafından zimmetine 250 milyon bolivar geçirmek suçuyla görevinden alındı. 1998 yılında ikinci kez tutuklanan Pérez, metresi Cecilia Matos ile ortak banka hesabında yapılan yolsuzlukla suçlandı. Táchira eyaleti senatörü seçilmesi üzerine serbest kaldı. Chavez'in iktidara gelmesiyle ülkeyi terk etti. Miami'de yaşamaya başlayan Pérez, şiddetli bir Chavez karşıtı olarak tanındı.