Uzak Asya’da savaş çanları

Çin’i kuşatmak için Avusturalya ve Filipinler’deki askeri varlığını artıran ABD ordusu, Japonya ve Güney Kore arasında eşgüdümü artırmaya çalışıyor. İki ülke ilk kez ortak donanma tatbikatına katıldı.

(soL - Dış Haberler) Asya-Pasifik’te sular yeniden ısınıyor. ABD bölgedeki askeri varlığını hızla artırırken, bölgedeki müttefikleri Güney Kore ve Japonya da ilk kez ortak donanma tatbikatı yaptı.

ABD Hava Kuvvetleri’nden yapılan açıklamada, Japonya ve Güney Kore’ye ait hava araçlarının, yıllık eğitim tatbikatı kapsamında, ABD ve Avustralya güçleriyle Alaska üzerinde uçtuğu belirtildi. Uzmanlar, Japonya ve Güney Kore’nin birlikte tatbikata katılmasını, iki Asya ülkesinin siyasi farklılıklarına rağmen güvenlik konusunda işbirliği yapmaya istekli olduğuna dair bir işaret olarak yorumluyor. 
Son yıllarda, Seul ve Tokyo yönetimlerinin güvenlik alanında işbirliğini geliştirmek için attığı adımlar, sınır anlaşmazlığı ve Japonya’nın sömürgeci geçmişi üzerinden yapılan tartışmalarla engelleniyor. Bu sorunlara rağmen, ortak tatbikat, ABD’nin bölgede müttefiklerini koordinasyona ikna etmesinden kaynaklandı. Güney Kore’de 50 bin askeri bulunan ABD, Japonya’da da önemli donanma ve hava üslerine sahip. 
ABD yönetimi ayrıca, kıtalararası balistik füzelere karşı kalkanını da Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin (KDHC) tehdit oluşturduğu gerekçesiyle Japonya’da 
konuşlandırmıştı.

Ancak ABD’nin hamleleri Japonya ve Güney Kore ile sınırlı değil. Hiçbir çatışma ortamının olmadığı Avustralya’daki askeri varlığını artırma kararı alan ABD’nin 
hedefi Çin...

Avustralya’ya yığınak
Amerikan ordu ajansının duyurduğu habere göre, ABD Pasifik Hava Kuvvetleri Komutanı General Herbert Carlisle, ABD ve Avustralya’nın görüşmelerde bulunduğunu ve Amerikan askeri gücünün bir kısmının Avustralya’ya kaydırılacağını açıkladı.

Plan, Avustralya’daki Amerikan tank ve savaş uçağı kapasitesini adım adım artırmak. Uzun dönemde ise bu ülkeye ağır bombardıman uçakları da yerleştirmek.
Dünyanın çatışma bölgelerinden uzakta, bütün bir adayı kaplayan Avustralya’daki askeri gücün artırılması, Pasifik Okyanusu üzerinde yürütülen güç savaşıyla ilgili. Hedefte ise 
Çin var.

Geçen hafta da ABD’nin, bölgedeki bir diğer müttefiki Filipinler’de bulunan askeri varlığını artırma hazırlığı yaptığı öğrenilmişti. Filipinler, 1946’ya kadar 48 yıl boyunca ABD sömürgesiydi. Ülkede şu an 500 ABD askeri bulunuyor. Sayının ne kadar artırılacağı henüz belirlenmedi.

Bir önceki yıl savunma bütçesinden yarım trilyon dolar kısıtlama yapan ABD yönetimi, bu bölgedeki askeri harcamalarında hiçbir masraftan kaçınmadı. Bölgede görev alacak yeni savaş gemileri ve denizaltıların inşaasına hız veren ABD, 2008 yılında Asya-Pasifik’i yeni ilgi alanı ilan 
etmişti.