Uydu görüntüleri İsrail'in Sudan'ı bombaladığına işaret ediyor

23 Ekim'de şiddetli patlamaların yaşandığı Sudan'ın Yermuk füze fabrikasının hava saldırısına uğradığı uydu görüntüleriyle kanıtlandı. Sudan yönetimi, saldırının İsrail tarafından düzenlendiğini ve misilleme hakkının saklı olduğunu savunuyor.

İsrail'in Sudan'ın başkenti Hartum yakınlarındaki Yermuk füze fabrikasına geçtiğimiz hafta düzenlediği hava saldırısının uydu kanıtları ortaya çıktı. ABD merkezli gözlem grubu Satellite Sentinel Project (Uydu Gözlem Projesi) saldırı sonrası füze üretim kompleksinde oluşan 16 metre çapındaki 6 adet kratere "hassas" bir hava saldırısının yol açtığını açıkladı. 23 Ekim günü gerçekleştirilen saldırı saatler süren patlamalara yol açarken, patlamalar fabrika yakınındaki sivil yerleşim bölgesinde kaosa neden olmuş, evler hasar görmüş ve iki kişinin öldüğü saldırıda pek çok kişi de dumandan zehirlenmişti. Sudan, misilleme hakkını saklı tutarak İsrail'i suçlamıştı.

SSP'nin yayınladığı fotoğraflar Yermuk askeri kompleksinin hava bombardımanına maruz kaldığını belgeledi. SSP, grubun uydu imajları konusunda danışmanlık aldığı askeri uzmanların, "kraterlerin havadan atılan bombalarla oluşturulan çarpma kraterleri ile uyumlu olduğu" yönünde görüş bildirdiğini açıkladı. SSP ayrıca, uydu görüntülerinin füze üretim kompleksi içindeki iki binanın bombardıman nedeniyle tamamen yıkıldığı ve 28'inin de ağır hasar gördüğüne işaret ettiğini bildirirken, çarpma kraterlerinin yaklaşık 40 adet konteynerin istiflendiği fabrika merkezinde meydana geldiğine dikkat çekti.

İsrail Mısır ile arasındaki Sina gerilimini Sudan'ı bombalayarak mı çözmeye çalışıyor?
SSP saldırının İsrail ile ilgisi konusunda ise yorum yapmadı. Sudan saldırıdan İsrail'i sorumlu tutuyor. Sudan Enformasyon Bakanı Ahmet Belal Osman olayın ardından yaptığı açıklamada, doğu yönünden 4 adet askeri uçağın yaklaştığının gözlenmesinin ardından Yermuk'ta patlamalar yaşandığını belirterek, "saldırının ardında İsrail var" demişti. Sudan daha önce de İsrail'in Sudan topraklarına saldırılar gerçekleştirdiği yönünde suçlamalarda bulunmuştu. Fakat İsrail daha önce Sudan'da yaşanan bazı olaylarda olduğu gibi bu saldırıyla ilgili olarak da herhangi bir yorumda bulunmadı.

2010 yılında Hamas üyesi bir silah üreticisine Dubai'de düzenlenen suikastten ve 2011 yılında da Ukrayna'dan gelen Filistinli bir füze uzmanının kaçırılmasından da İsrail sorumlu tutuluyor. Yabancı istihbarat kaynakları İsrail'in, Gazze'ye aralarında füzelerin de bulunduğu 200 tonluk mühimmat taşıdığı iddia edilen bir konvoya geçtiğimiz ay Sudan'ın başkenti Hartum'un güneyinde İnsansız Hava araçları ile saldırdığını ve mühimmatın tamamının tahrip edildiğini belirtiyor.

İsrail, yoksul Doğu Afrika ülkesi Sudan'ın, Mısır'ın Sina Çölü'nü, Hamas yönetimindeki Gazze Şeridi'ne kaçak silah sokmak için kullandığı yönünde iddialarda bulunuyor. İsrailli kaynaklar, İsrail'in saldırılarının, iddia edilen bu silah akışının daha önemli karşı karşıya gelişlere yol açmadan engelleme amacıyla gerçekleştirildiğini belirtiyor.

İsrail ve Mısır arasında 1979'da yapılan Camp David Anlaşması, İsrail'in Sina'ya yönelik "önleyici" veya "misilleme" saldırıları yapmasının önüne engel koyuyor. Sudan'ın Yermuk füze üretim kompleksine yönelik hava bombardımanı bu nedenle, İsrail'in Mısır ile karşı karşıya geleceği herhangi bir saldırı riskini göze alamadığı için Sina'daki gerilimi Sudan üzerinden çözmeye çalışması olarak yorumlanıyor. İsrail Savunma Bakanlığı yetkilisi Amos Gilad'ın, "Sudan'ın mühimmat kaçakçılığındaki rolü ve Gazze'ye yönelik yardımda bulunduğu açık. Kaçakçılığın Mısır üzerinden yapılması Mısır'ı da ulusal güvenliğine zarar vererek tehlikeye atıyor. Bu silahlar yarın Mısırlılara karşı kullanılabilir" şeklindeki açıklaması da yorumları destekliyor.

(soL-Dış Haberler)