Ukrayna’nın doğusunda sivil kayıplar artıyor

Tüm dünyanın gözleri Gazze’ye çevrilmişken, Ukrayna ordusu, ülkenin doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçılara yönelik şiddetini artırdı. Ordunun çatışmalarda güdümsüz füzeler kullanması, sivil ölümlerin sayısını da hızla yükseltiyor.

(soL - Dış Haberler) Ukrayna ordusuna ait füzeler, son birkaç gün içerisinde doğudaki üç ayrı kentte bir huzurevini, bir okulu ve sivillere ait çok sayıda evi vurdu. Bu saldırılarda en az 24 sivil hayatını kaybetti, onlarcası yaralandı.

Rusya yanlısı milislerin kontrolündeki Donetsk’te çok sayıda eve isabet eden füzeler nedeniyle dün iki sivilin hayatını kaybettiği belirtildi. Yine milislerin kontrolündeki Luhansk’ta pazartesi günü bir huzurevini vuran füzeler beş kişinin yaşamını yitirmesine yol açtı. En çok sivil ölümün yaşandığı kent ise Ukrayna ordusunun kuşatması altında olan Horlivka oldu. Horlivka belediye başkanlığından yapılan açıklamada, ordunun bombardımanı sonucu kentte üçü çocuk 17 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Açıklamada, bombardıman nedeniyle, çok sayıda evin, hükümet binalarının ve bir okulun hasar gördüğü ifade edildi.

Rusya yanlısı milisler bu saldırıları, hükümetin kendi halkına karşı uyguladığı ayrımcı baskıların kanıtı olarak nitelendiriyor. Ukrayna ordusu ise yerleşim bölgelerinde top kullanımının yasaklandığını öne sürerek, sivillere yönelik saldırıların ayrılıkçı militanlar tarafından, ordunun itibarını zedelemek için düzenlendiğini iddia ediyor.

Bu karşılıklı suçlamalar karşısında BM, sivillerin öldürüldüğü tüm vakalara yönelik “tam ve tarafısız bir soruşturma” yapılması çağrısında bulundu.
New York merkezli İnsan Hakları Gözlemevi (HRW) ise saldırılardan doğrudan Kiev hükümetini sorumlu tuttu. HRW, ordunun Donetsk’teki evlere ateş açtığının kesin kanıtlarının olduğunu belirtti.

BM’nin geçen hafta Ukrayna’daki sivil ölümlerine ilişkin hazırladığı bir raporda, çatışmaların başladığı Nisan ayından 26 Temmuz’a kadar ölen sivillerin sayısı bin 129 olarak belirtilmişti.