'Ukrayna’da solculara işkence' iddiası

Ukrayna’nın Odessa kentinde üç solcu eylemcinin "terörizm" suçlamasıyla tutuklanmasının ardından işkenceye maruz kaldığı iddia edildi. Olaya faşist paramiliterlerin de karıştığından şüpheleniliyor.

Ukrayna’da yeni iktidarla birlikte faaliyetleri daha da yaygınlaşan faşist paramiliterlerin, geçtiğimiz Cuma akşamı tutukladıkları üç solcu eylemciye işkence yaptıkları iddia edildi. Odessa kentinde yaşanan olayda Komünist Parti üyesi Pavel Şişman, Komünist Gençlik üyesi Nikolay Popov ve Borotba üyesi Vladislav Voysieçovski, Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) tarafından “terörizm” suçlamasıyla tutuklandı.

Borotba üyesi Vlasivlav Voysieçovski, 2 Mayıs günü Odessa’daki sendika binasında yaşanan katliamdan sağ kurtulanlardan biri. Borotba adlı solcu örgütün olayın ardından yaptığı açıklamada, “Vladislav, yaşadığı daireden dövülerek çıkarılarak SBU tarafından tutuklanmıştır. Olayda faşist paramiliterler de rol almış, Vladislav’ın itirafı büyük olasılıkla işkenceyle alınmıştır” dedi.

Öte yandan, tutuklamayı gerçekleştiren SBU, ele geçirdiği kişilerin "Ukrayna Kızıl Ordusu üyesi teröristler olduğu ve bir saldırı planladıkları" yönünde ifadeler kullandı. Tutukluların yoldaşları ise, bu suçlamayı reddederek SBU tarafından tutukluların dairelerine patlayıcı ve silah konduğunu öne sürdüler. Olayın ardından SBU karargahına gidip tutuklamaları protesto eden ve tutukluların serbest bırakılmasını isteyen 14 yaşındaki öğrencinin de gözaltına alındığı bildirildi.

Ukrayna’da iktidar değişikliğinde önemli rol üstlenen faşist örgütler, daha sonra batı kentlerinden komünistlerin tasfiyesinde sahne aldılar, doğuda ayrılıkçı milislerle halen süren çatışmalarda da boy gösteriyorlar.