Ukrayna'da hükümete Cheney desteği

Ukrayna'da Rusya ve Batı yanlısı gruplar arasındaki gerilim siyasi krize dönüşürken, Cheney, kamuoyu oluşturmak için ülkeyi ziyaret etti.

soL (DIŞ HABERLER) ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'in eski Sovyet ülkelerine yaptığı destek ziyaretinin son durağı Ukrayna oldu. Amerikan yanlısı hükümete tam destek çıktıklarını hatırlatacak olan Cheney, ziyaretini ülke için kritik bir zamanda yapıyor.

Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko ile Başbakan Yulia Timoşenko arasında Rusya'nın Gürcistan'a müdahalesi üzerinden artan siyasi gerginlik, devam ediyor. Rusya`nın Gürcistan`a girmesini derhal kınamayan Timoşenko'yu Gürcistan'ı yeterince desteklemediği için eleştiren Batı yanlısı Yuşçenko, ayrıca Timoşenko'yu Rusya'dan gizli destek almakla da suçladı.

Ortakların arası açıldı
2004 yılında Sorosçu "Turuncu Devrim"in mimarları olan iki isim, şimdilerde birbirlerine rakip durumdalar. Siyasi krizin bir unsuru da, Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko'nun, başbakanı ve muhalefet partilerini, "anayasal darbe" yapmakla suçlayarak, erken seçim tehdidinde bulunması oldu. Yuşçenko, yaptığı açıklamada, Başbakan Yulia Timoşenko'yu muhalefetle güçlerini birleştirerek koalisyon hükümetini fiilen bozmakla suçladı. Timoşenko'nun partisinin yapılan bir oylamada muhalefete verdiği destekle, devlet başkanının yetkilerini azaltan ve başbakanın yetkilerini artıran bir yasa tasarısı Meclis'ten geçmişti. Yuşçenko da, bu hareketi, "siyasi ve anayasal darbe" olarak nitelendirmişti. Yeni bir koalisyon hükümetinin kurulması gerektiğini belirten Yuşçenko, yetkilerini kullanarak parlamentoyu feshetme ve erken seçim tehdidinde bulunmuştu.

Boru hattı kapanabilir
Cheney'in bugünkü ziyareti ise Gürcistan'a destek mesajlarının devam edeceği bir çerçevede olacak. Ülkede Batı ve Rusya yanlısı gruplar siyasi olarak karşı karşıya gelmişken, Rusya karşıtı kamuoyu yaratmak ve NATO`ya üyelik kozunu oynamak, Cheney'e düştü. Başkan yardımcısının Timoşenko ve Yuşçenko'yla görüşmesi ve "Rusya`nın yayılmacı eğilimine karşı ülkenin arkasında" durulduğu mesajları geçilmesi bekleniyor.

Cheney`in görüşme gündemlerinden birini de enerji hatları oluşturacak. Enerji hatları, Rusya söz konusu olduğunda kritik bir noktada duruyor. Rus gazının Ukrayna'dan geçen boru hattından Avrupa'ya gitmesi ve Rusya'nın deniz üssünün o bölgede bulunması, Yuşçenko için tehdit malzemesi oldu. Yuşçenko, Rusya'nın deniz faaliyetlerini kısıtlarken, iki ülke arasındaki anlaşma 2017'de bittiğinde, anlaşmayı yenilemeyebileceklerini belirtti. Ukrayna, füze kalkanı projesi için kapılarının açık olduğu mesajını verdi.