Ukrayna’da fiilen ateşkes yok

Ukrayna ordusu ve paramiliter güçleriyle bağımsızlık yanlısı milisler arasındaki çatışmaları sonlandırmak için imzalanan ateşkesin ilanından beri bölgeden çatışma haberleri geliyor. Dün Donetsk havalimanı civarında yoğunlaşan çatışmalar ateşkesin fiilen geçerli olmadığını gözler önüne seriyor.

(soL - Dış Haberler) Ukrayna’da ordu ve paramiliter güçlerle bağımsızlıkçı-Rusya yanlısı milisler arasında yaşanan çatışmaları sonlandırması beklenen ateşkes, fiilen geçerli değil. 5 Eylül'de duyurulan ateşkesin üzerinden geçen on gün boyunca bölgeden çatışma haberleri gelmeye devam ederken, özellikle dün Donetsk kentinin kuzeyinde bulunan havaalanı civarında yaşanan çatışmalar ateşkesin fiilen geçersiz olduğunu ortaya koyuyor.

Dünkü çatışmaların yoğunlaştığı bölgedeki havaalanı, Kiev güçlerinin elinde bulunuyor. Donetsk kenti ise, havaalanını da büyük ölçüde kuşatmayı başarmış olan rejim karşıtı milislerin kontrolünde. Cumartesi gecesi başlayan ve dün aralıksız devam eden çatışmalarda ölen milislerin ve sivil halkın sayısı hakkında çeşitli rakamlar dillendiriliyor. New York Times gazetesinde bu rakam “en az 6” olarak duyurulurken, yerel kaynaklar yaklaşık 20 sivil ve milisin Kiev güçlerince öldürüldüğünü duyurdu.

Bölgede Ukrayna ordusunun varlığının mekansal olarak yalnızca havaalanıyla sınırlı olması ve kuşatma altında olmaları, buradan kentin rastgele top ateşine tutulmasına ve milislerin yanı sıra, ayrılıkçıları desteklediği bilinen sivil halkın da zarar görmesine yol açıyor. Ölenlerin çoğunun sivil halk olması ve kent merkezinde bazı evlerin ve bir marketin zarar görmesi, kuşatma altında sıkışan ordu güçlerinin karşı tarafı, saldırıyı sonlandırmaya zorlamak için kasten sivillere zarar verdiği kanısını uyandırıyor.

OSCE raporu sivil halkın bombalandığına işaret ediyor
Dün yaşan olaylarla ilgili Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü (OSCE) tarafından bir rapor yayınlandı. Raporda, OSCE Özel Ukrayna Gözlem Misyonu’nun çatışmalar sırasında bölgedeki Putlikova marketine geldiği, marketin bombardımana maruz kalmış olduğunun gözlemlendiği ve itfaiye ekiplerinin de olay yerinde olduğu bildirildi. Raporda ayrıca, bu sırada olay yerinde bulunan Donetsk Halk Cumhuriyeti üyelerinin burada 4 kişinin öldürüldüğünü aktardığı ve OSCE ekibinin bulunduğu yerin çok yakınında sivil bir kadının cesedinin görülebildiği aktarıldı.

Çatışmalarla ilgili kapsamlı bir resmi açıklama henüz gelmezken, Ukrayna Ordusu Donetsk havaalanını isyancılardan “başarıyla koruduklarını” açıklamakla yetindi. Çatışmalar devam ederken Ukrayna Başbakanı Arseny Yatsenuik, Rusya Başkanı Vladimir Putin’i “bağımsız bir ülke olarak Ukrayna’yı yok etmek ve Sovyetler Birliği’ni diriltmeye çalışmakla” suçladı. Avrupalı siyasetçilerle birlikte katıldığı bir konferansta konuşan Başbakan, Rusya ile savaş aşamasında olduklarını kaydetti.