Ukrayna'da anlaşmazlık sürüyor

Batı yanlısı 'turuncu devrim' liderleri arasındaki rekabet kızışırken, erken seçim ihtimali, hükümette Batı'yla ilişkilerin zarar göreceği endişelerini artırıyor.

soL (DIŞ HABERLER) Ukrayna Başbakanı Yulia Timoşenko, ülkedeki siyasi tıkanmanın aşılması amacıyla erken seçimlere gidilebileceğini, ancak bunun Batı'yla entegrasyona zarar vereceğini söyledi. 'Turuncu devrim' ortağı Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko'yla arası bozulan Timoşenko, parlamentonun, milletvekili ve devlet başkanı seçimlerinin erkene alınması için karar alabileceğini ve böyle bir durumda Batı yanlısı partilerin kaybedebileceğini belirtti. Timoşenko, anlaşmazlığın aşılması halinde, koalisyonun bir hafta içinde yenilenebileceğini de ifade etti.

Viktor Yuşçenko, Gürcistan savaşında Moskova yanlısı muhalefetle hareket eden Timoşenko'yu, kendi çıkarlarını devletin çıkarlarının önünde tutmakla suçlayarak koalisyon hükümetinden ayrılmış, bu durum, Batı yanlısı hükümetin dağılmanın eşiğine gelmesine neden olmuştu. Timoşenko'nun, gelecek yıla kadar gaz ihraç edilmesi için Moskova'yla anlaşma imzalama talebi de, Yuşçenko tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Yuşçenko ve Timoşenko'nun partileri, koalisyonu nasıl kurtaracaklarını tartışmak ve erken seçimlere gidilmesini önlemek amacıyla, çarşamba günü bir araya gelmişti. Gelecek ay ortasına kadar yeni hükümetin kurulamaması halinde, Yuşçenko'nun parlamentoyu feshedebileceği belirtiliyor.