Ukrayna’da AB yanlıları sokakta

Ukrayna’da AB ile imzalanması planlanan serbest ticaret anlaşmasının askıya alınmasının ardından hükümeti istifaya çağıran ve erken seçim isteyen AB yanlıları Kiev’de protesto gösterisi düzenledi.

(soL - Dış Haberler) Ukrayna’da AB ile imzalanması planlanan serbest ticaret anlaşmasının askıya alınmasının ardından hükümeti istifaya çağıran ve erken seçim isteyen AB yanlıları, eski Başbakan Yulya Timoşenko ve bir diğer muhalefet lideri Vitali Klitşko’nun çağrısıyla dün Kiev’de protesto gösterisi düzenledi. Sert bir polis müdahalesinin yaşandığı eylemde hem eylemcilerden hem de polislerden çok kişi yaralandı. Başbakanlık binasına girmeye çalışan eylemciler, Kiev belediye binasını işgal ettiler. Yapılan eylemler hakkında siyaset yorumcusu Aleksandr Selivanov, “Senaryo, dünyanın tanık olduğu ve üzerinden çok da uzun bir sürenin geçmediği Turuncu Devrime çok benziyor” dedi.

Eylemler ilk olarak AB ile daha yakın ilişkiler kurması yönünde bir adım olan serbest ticaret anlaşmasının iptal edilmesi üzerine Moskova’nın etkisiyle böyle bir karar alındığını söyleyen AB yanlıları tarafından başlatılmıştı. İktidarda olduğu dönemde ülkesini AB ve NATO’ya yaklaştırmaya çabalayan Timoşenko’da bu kararı protesto etmek için avukatı aracılığıyla açlık grevine başladığını duyurmuştu.

Devlet Başkanı Victor Yanukoviç ise, Ukrayna’nın AB entegrasyonu için elinden geleni yapacağını söylemişti.

'Devrimciler' Lenin heykeline saldırdı
Kiev'in Özgürlük Meydanı'nda toplanan ve dünya medyasında "devrimci" olarak tanımlanan göstericilerden bir bölümünün, başkentteki Lenin heykelini yıkmak istemeleri dikkat çekti.

Polis, heykele saldıran kalabalığı dağıtmayı başardı. İşte o görüntüler:

Başrolde 'Svoboda'
Kiev'deki eylemlerde başrolü oynayan örgütlerden bir tanesi de "Svoboda". Svoboda lideri Oleh Tiahnybok, parti "aktivistlerinin" Kiev belediye binasını ele geçirdiğini duyurdu.

Svoboda, kökeni SSCB'nin çözülmesinden sonra Ukrayna'da kurulan milliyetçi, anti-komünist ve Yahudi düşmanı bir örgüt olan "Ukrayna Sosyal-Nasyonal Partisi"ne dayanan sağcı bir parti. Sosyal-Nasyonal partinin ilk amblemi, Nazi svastikasına çok benziyordu.

Svoboda, Rus düşmanlığı ile beslenen bir ırkçılığı zaman zaman savunurken, 1999 yılında faşistlerin paramiliter örgütlerine benzeyen bir "Ukrayna'nın Yurtseverleri" örgütü kurmuştu.

Parti lideri Tyahnybok, 2004 yılında parlamentoda Ukraynalıları "Moskova-Yahudi mafyasına karşı mücadeleye" çağırdığı için "Bizim Ukrayna" grubundan ihraç edilmişti.