Ukrayna’da hükümet dağıldı

Ukrayna’daki koalisyon hükümetinde tarafların Gürcistan konusunda anlaşamaması, koalisyonun sonunu getirdi.

soL (DIŞ HABERLER) Ukrayna'nın batı yanlısı koalisyon hükümeti, Gürcistan başlığındaki fikir ayrılıkları arasında dağıldı. Ukrayna parlamentosunun sözcüsü Arseni Yatsenuk, hükümetin resmen çözüldüğünü ilan etti.

Ukrayna'da Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko ile Başbakan Yulia Timoşenko arasında bir süredir devam eden çekişme, koalisyonun sonunu getirdi. Bu ayın başında, Timoşenko'nun bloğu Moskova yanlısı Bölgeler Partisi'yle birlikte devlet başkanının yetkilerini kısıtlayan bazı yasalar çıkarmaya girişince Yuşçenko'nun "Bizim Ukrayna'mız" partisi koalisyondan çekilmişti. Parlamentonun 30 gün içinde yeni bir koalisyon kurması gerekiyor. Aksi halde Yuşçenko'nun parlamentoyu dağıtması ve erken seçim ilan etmesi bekleniyor.

"Ukrayna parlamentosunda demokratik güçler koalisyonunun çözüldüğünü" açıklayan Yatsenuk, bu durumun uzun süredir beklendiğini belirtti. Yatsenuk, "Bu demokrasinin zorluklarından biri. Umuyorum bunu aşacağız" dedi.

Yuşçenko ve Timoşenko, 2004 yılındaki Turuncu Devrimle iktidara gelmiş ancak o tarihten bu yana aralarındaki siyasi sürtüşmeler bitmek bilmemişti. Geçtiğimiz ay Gürcistan ile Rusya arasındaki savaş sırasında, Yuşçenko, Timoşenko'nun Rusya'yı kınamamasını eleştirmiş ve Timoşenko'yu "hain" olarak nitelendirmişti. Yuşçenko, Gürcistan Devlet Başkanı Mikail Saakaşvili'yi açıktan desteklemişti.

Timoşenko, hükümetin dağılmasını "bir bardak suda fırtına koparıyorlar" diye yorumladı. Hükümet krizinin patlak vermesinde, 2010'daki devlet başkanlığı seçimleri öncesinde Timoşenko ile Yuşçenko arasındaki rekabetin kızışmasının da etkili olduğu belirtiliyor.