Uçak krizi dünya basınında

Dün akşam saatlerinde füze sistemleri taşıdığı gerekçesiyle Rusya’dan kalkan Suriye Havayolları’na ait uçağın F-16’lar tarafından Ankara’ya mecburi inişe zorlanması dünya basınında da geniş bir yer buldu.

Askeri amaçlı haberleşme cihazları ve füze parçaları taşıdığı iddiasıyla dün akşam saat 17.15’te Ankara Esenboğa Havaalanı’na F-16’larla mecburi inişe zorlaması dünya basınında da geniş yankı buldu. Yapılan haberlerde, Türkiye'nin Suriye ile arasındaki gerilimi tırmandırdığına işaret edilirken, Rusya ile olan ilişkilerde de tansiyonun yükseleceği yorumunda bulunuldu.

Russia Today: “Yolcular tartaklandı”
Rusya’da yayınlanan Russia Today (RT) gazetesi, bir Suriye yolcu uçağının Moskova-Şam seferini yaparken, Türkiye hava sahasında F-16’larla inmeye zorlandığını ve uçakta bulunan mürettebat ve yolculara, uçağın “acil durum inişi” yaptığı ve uçağın Türk jetleri tarafından inmeye zorlanmadığını söyleyen belgeler imzalatılmak istendiğini yazdı.

RT
, uçakta bulunan bazı yolculara ve mürettebata dayandırdığı haberinde, söz konusu belgeleri imzalamayı reddeden kişilerin tartaklandığını iddia etti. Haberde, Fatima El Sarman isminde bir yolcunun “Bu beyanları kabul etmezsek kaptan pilotu bir anlamda rehin alacaklar. Bizi tehdit ediyorlar” ifadeleri yer aldı.

Yine görgü tanıklarının iddiasına göre uçakta silah olduğu bilgisi yalanlanırken, Rus elçilik görevlilerinin havaalanına sokulmadığı belirtildi.

Wall Street Journal: “Türkiye gerilimi tırmandırıyor”
Amerika’da yayınlanan Wall Street Journal’ın “Suriye’de çatışma iki cephede büyüyor” diye duyurduğu haberde, Türkiye'nin Moskova’dan Şam’a silah taşıdığı şüphesiyle bir Suriye yolcu uçağını inişe zorlandığı ve bu adımın gerilimi tırmandırdığı ifade edildi.

Davutoğlu’nun açıklamalarına yer verilen haberde, Şam ve Rusya’dan acil bir açıklama gelmediği ifade edildi.

Press TV: “Suriye Türkiye’yi hava korsanlığı ile suçluyor”
İran merkezli haber ajansı Press TV, “son dakika” olarak duyurduğu haberlerde, “Suriye Türkiye’yi hava korsanlığı ile suçluyor” ve “Rusya Türkiye’den açıklama talep ediyor” başlıklarını kullanırken, Suriye Ulaşım Bakanı Mahmud Said’in “Türkiye’nin sivil havacılık kurallarını ihlal eden bu hareketi hava korsanlığı anlamına geliyor” ifadelerine yer verdi.

Haberde, yaşanan uçak krizinin, Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin iyice gerildiği ve Türkiye’nin savaş söylemlerinin arttığı bir dönmede meydana geldiğine dikkat çekildi.

Reuters
Reuters haber ajansının “Türkiye askeri kargo taşıdığı şüphesiyle Suriye uçağını aradı” başlıklı haberinde, bir Suriye yolcu uçağının Rusya’dan Esad’a askeri teçhizat taşıdığı şüphesiyle Türk savaş uçaklarınca inişe zorlandığı ve araştırmaya tâbi tutulduğu yazıldı.

Haberde, yaşanan uçak krizinin Necdet Özel’in “Devam ederlerse daha şiddetli cevap veririz” açıklamasından saatler sonra meydana gelmesine dikkat çekildi.

Telegraph:”Türkiye’ye indirilen uçakta ‘Rusya’ya ait silah yok’”
İngiltere merkezli Telegraph gazetesi, "Moskova’dan Suriye’ye askeri kargo taşıdığından şüphelenilen yolcu uçağının Türk askeri jetleri tarafından Ankara’ya zorla inişe zorlandığını" yazarken, iki ülke arasında tırmanan gerginliğe işaret edildi.

Haberde, Rus silah ihracatı kumundan adı açıklanmayan bir üst düzey yetkilinin, uçakta silah veya herhangi bir askeri malzeme bulunmadığı yönündeki açıklamalarına yer verildi.

Rusya’nın Suriye’nin önemli bir müttefiki ve silah sağlayıcısı olduğu belirtilen haberde, üst düzey yetkilinin “Eğer Suriye’ye askeri teçhizat ya da silah sağlamaya gerek olsaydı, bunu bir yolcu uçağını kullanarak yasa dışı bir şekilde yapmak yerine rutin yollarla yapardık” ifadelerine yer verildi.

New York Times: ”Türkiye gerginliği hızla tırmandırıyor”
New York Times’ın haberinde ise, “Türkiye Suriye’nin uçağını zorla indirdi, Moskova ile çatlak derinleşiyor” başlığı kullanıldı. Haberde, "Türkiye’nin, bir Suriye yolcu uçağını askeri kargo taşıdığı şüphesiyle zorla Ankara’ya indirerek Suriye ile aralarında olan gerilimi hızla tırmandırdığı" ifade edildi.

Türkiye’nin bu tutumunun Rusya-Ankara arasındaki ayrılıkları iyice derinleştirdiği belirtilirken, haberde Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye’den açıklama talebinde bulunmasına değinildi.

Haberde, Türkiye ve Rusya’nın Suriye meselesinde karşı taraflarda olduğu ifade edilirken, Türkiye-Suriye arasında tırmanan gerginliğin, Türkiye’nin bir NATO ülkesi olmasından dolayı "rahatsızlık verici olduğu" ve bu durumun NATO’yu Ortadoğu’da çıkacak bir savaşa çekme ihtimalini artırdığı kaydedildi.

Financial Times: “Türkler savaş istemiyor”
Financial Times gazetesi, Türkiye’nin, Moskova’dan kalkan Suriye’ye ait sivil bir uçağı F-16’larla zorla indirmesinin Türkiye-Rusya ilişkilerinde tansiyonu artıracağı değerlendirmesinde bulundu.

Gazete, Türkiye’deki anket sonuçlarının, çoğunluğun Erdoğan’ın Suriye politikasını desteklemediğini ve savaşa karşı olduğunu gösterdiğini belirtti.

(soL- Dış Haberler)