'Türkiye'nin Suriye'yi krize sürüklemesi Kürtlerle gerilime yol açacak'

<strong><strong>Press TV’ye konuşan bir siyasi analist, Türkiye’nin Suriye krizine müdahil oluşunun, Ankara’ya, kendi azınlık nüfusu Kürtlerle bir dizi şiddetli çatışma şeklinde “geri tepeceğini” söyledi.</strong></strong>

Executive Intelligence Review’de yazan William Jones, Press TV’ye anlattıklarında, öncelikle Ankara’nın çok doğrudan bir şekilde Suriye’yi krize sürükleyerek çatışmaların kapağını açtığını belirtti. Kürt nüfusuyla yeni çatışmaların Türkiye için “kesin bir tehdit” olduğunu ifade eden Jones, Ankara’nın bu durumla ancak “polis ve askeri gücünü” kullanarak baş edebileceğini söyledi.
Jones, Türkiye’nin Suriye sınırındaki askeri faaliyetlerinin devamı durumunda, son birkaç yıl içinde, Türkiye’deki dinselleşme ve ekonomik alandaki gelişimlerin önemli bir parçası olan Kürt nüfusunun bir tehdit haline dönüşmesinin olası olduğu uyarısında bulundu.

Cuma günü, Suriye hükümeti Birleşmiş Milletler’e bir mektup göndererek, ülkeyi son 23 ay içinde tahrip eden çatışmalarda, Türkiye’nin yıkıcı rolüne dikkat çekti.
Mektupta, Suriye Dışişleri Bakanlığı, Ankara’yı teröristleri Suriye hükümetine karşı desteklemek ve finanse etmek, topraklarında Şam’a karşı olan terörist grupları eğitmek ve barındırmakla suçladı.

Press TV’nin haberine göre, Ekim 2012’de, PKK Suriye Kürtleri ile dayanışma içinde olduklarını belirtmiş, Türk askeri güçlerinin Arap topraklarındaki Kürtleri hedef alması durumunda şiddetli misilleme yemini etmişti.
Ocak ayı ortasında ise, Türkiye-Suriye sınırındaki yabancı militanlar ve Suriye Kürtleri arasında bir çatışma çıkmış, sınır bölgelerinde daha sonra da militanların Kürt nüfusu hedef aldığı saldırılar yaşanmıştı.