Türkiye'nin adı sürekli silah kaçakçılığına karışıyor

Yemen Savunma Bakanlığı, Aden limanına yanaşan bir gemide Türkiye’den yasa dışı yollarla gelen çok sayıda silah ele geçirildiğini açıkladı.

Yemen Savunma Bakanlığı cumartesi günü internet sitesinden Yemen’in güneyindeki Aden limanına yanaşan bir gemide Türkiye’den gelen çok sayıda silah bulunduğu açıklandı. Açıklamada Türkiye’den yüklenen konteynerde bisküvi kutuları içerisine gizlenmiş 3 bin adet tabanca, otomatik silah ve susturucuya rastlandığı belirtildi. Bakanlığın açıklamasında silahların Yemen’in güvenliğini ve istikrarını tehdit etmek amacıyla kullanılıp kullanılmayacağının araştırıldığı ifade edildi.

Irak haber sitesi: “Yemen’deki muhaliflere suikast düzenlenecekti”
Irak’ta yayın yapan Nahrainnet haber sitesi, gemide bulunan silahların Yemen’de muhalefetin önde gelen bazı isimlerine suikast düzenlemek amacıyla kullanılmak üzere ülkeye yollandığını iddia etti. Sitenin haberinde silahların Yemen’deki CIA ajanlarının sayısında ciddi artış olduğu bir dönemde ülkeye sokulmaya çalışılmasına dikkat çekildi. ABD’nin Yemen’deki temsilciliklerine yönelik saldırı olabileceği gerekçesiyle ülkeye çok sayıda CIA görevlisi yolladığı kaydediliyor.

Türkiye’nin Aden’de yakalanan gemiyle ilgili sessizliğini koruduğunu vurgulayan Nahrainnet, Türkiye'nin Suudi makamlar üzerinden Yemen yönetimine konunun ayrıntılarının kamuoyuna açıklanmaması yönünde baskı uyguladığını da iddia etti.

Davutoğlu'nun ÖSO için üs istediği iddia edilmişti
Ekim sonunda Yemen'e resmi ziyarette bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, Yemen yönetiminden Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) militanları için askeri eğitim kampı talep ettiği iddiaları Yemen basınına yansımıştı. El Şara'a adlı gazetede yer verilen iddia Yemenli bir diplomatik kaynağa dayandırılmıştı. Aynı kaynak Davutoğlu'nun Yemenli yetkililerle ÖSO militanları için Rus yapımı silahlar alınması konusunu da müzakere ettiğini öne sürmüştü. İddialar Yemen yönetimi tarafından yalanlanmıştı.

Suriye Meclis Sözcüsü el Laham: "Türkiye sınırdan silah kaçırıyor"
Suriye Meclis Sözcüsü Muhammed Cihad el Laham, Fars Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada Türkiye'nin Suriye sınırından sürekli olarak silah kaçakçılığı yapılmasına göz yumduğunu ifade etti. El Laham, "Türkiye açık bir biçimde (Suriye'ye) silah kaçırılması girişiminde bulunuyor ve Suriye'deki silahlı isyancılar ve terör grupları için casus uydular tarafından desteklenen operasyon odaları temin ediyor" diye konuştu.

Türkiye'nin 900 kilometrelik sınır boyunca hiçbir denetim uygulamadığını söyleyen el Laham, "Türkiye'nin işbirliği olmadan sınırdan teröristlerin, silahlı adamların ve silahların geçişini engellemek olanaksız" dedi.

(soL-Dış Haberler)