Türkiye-Suriye sınırı kaynıyor

Suriye ordusunun ülkenin güneyinde kontrolünü artırması, ülkenin kuzeyindeki gruplar arasındaki çatışmaları tırmandırdı. PKK’ye yakınlığı ile bilinen PYD ve El Kaide bağlantılı gruplar, Ras El Ayn’da savaşıyor.

Humus, Şam ve Dera’da Suriye ordusunun kontrolünü artırmasıyla ülkenin kuzeyindeki gruplar arasındaki çatışmalar tırmanışa geçti. Önceki gün PKK’ye yakınlığı ile bilinen Demokratik Birlik Partisi’ne (PYD) bağlı Halk Savunma güçleri ile El Kaide bağlantılı gruplar arasında Türkiye sınırındaki Ras El Ayn’da (Serekaniye) çatışma çıktı. Çatışma dün de devam etti. Fırat Haber Ajansı (ANF) YPG’nin Ras El Ayn’ın büyük bölümünü kontrol altına aldığını, El Kaide bağlantılı grupların kullandığı karargahın ve sınır kapısının ele geçirildiğini açıkladı. Muhalefet yanlısı ve Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) de sınır kapısının ele geçirildiği iddialarını doğrulamadı ancak Haseki eyaletine bağlı Ras El Ayn’ın büyük ölçüde YPG’nin kontrolüne girdiğini doğruladı.

Çatışmalarda YPG’nin karşısında El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi ve El Kaide’nin Suriye kolu olarak bilinen Irak ve Şam İslam Devleti bulunuyor. ANF, El Kaide bağlantılı grupların 15 militanının öldürüldüğünü ve 2 YPG savaşçısının da yaşamını yitirdiğini açıklarken, SOHR da 10 militanın öldüğünü iddia etti.
Türkiye sınırında bulunan El Kaide bağlantılı grupların, muhalefetin kontrolündeki Tel Helaf, Asfar ve Necar’a çekildiği belirtiliyor. Çatışmalar önceki gün, militanların bölgedeki bir YPG devriyesine saldırmasıyla başlamıştı.

ANF çatışmada ölü olarak ele geçirilen üç Türk vatandaşının kimliklerini yayımladı ve grupların Türkiye’yi savaşa sokmak için Ras El Ayn’ın karşısına düşen Ceylanpınar’a ateş açtığını iddia etti. YPG birliklerine diğer bir saldırı da Kamışlı’nın doğusuna düşen El Mabeda’da düzenlendi. ANF saldırıda iki YPG’linin yaşamını yitirdiğini duyurdu. SOHR ise Haseki’deki bir El Kaide merkezine eşzamanlı olarak Suriye ordusunun hava saldırısı düzenlediğini kaydetti.

‘El Kaide
İslam devleti kuracak’
Irak ve Şam İslam Devleti ile kendilerine Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) adını veren örgüte bağlı gruplar arasında, Lazkiye-İdlib-Halep’in kuzeyindeki gerilim de tırmanıyor. Suudi Arabistan’a yakınlığı ile bilinen Eş Şark El Evsat’a konuşan bir ÖSO yetkilisi, El Kaide’nin Suriye’nin kuzeyinde Ramazan bayramının ilk gününde İslam devleti kuracağını söyledi. El Kaidecilerin ilk etapta Hatay’daki Cilvegözü Sınır Kapısı’nın karşısına düşen Bab El Hava’ya ve Harem beldesine saldıracağını iddia etti. Söz konusu kaynak bu planın geçtiğimiz hafta Irak ve Şam İslam Devleti’nin ÖSO komutanlarından Kazım Hamami’yi Lazkiye’de öldürmesiyle başaldığını söyledi.

Şam da karıştı
Öte yandan Suriye ordusu Şam’ın kırsal kesimlerinde ilerleyişini sürdürüyor. Ordu hafta başında Şam’ın kuzeydoğsundaki Kabun semtine girdi. Bu semtin ele geçirilmesi kuzeydeki Harasta’ya yönelik operasyonun da başlaması anlamına gelecek. Suriye kaynakları militanların Kabun’dan kaçmaya başladığını iddia ederken, ÖSO da Kabun’a Harasta’dan takviye gönderildiğini iddia etti. Ancak muhalif kaynaklar kentin güney girişinin ordu kontrolüne girdiğini doğruladı. Şam’ın Kenakir semtinde ise militanlar tarafından düzenlenen bombalı saldırıda 3 sivil yaşamını yitirdi aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 10 kişi yaralandı.

Kürt siyasetçiye suikast düzenlendi
Lübnan’ın güneyindeki Sarafand kentinde, Suriye yönetimi yanlısı Kürt siyasetçi Muhammed Dera Cemo düzenlenen silahlı saldırıda yaşamını yitirdi. 20 yıldır Lübnan’da yaşayan Cemo, Arap kanallarında katıldığı programlarda Suriye yönetimini destekleyen açıklamalarda bulunuyordu. Aynı gün Suriye’ye giden bir Hizbullah konvoyu da pusuya düşürüldü. Açılan ateşte bir Hizbullah savaşçısı yaşamını yitirirken, ikisi de yaralandı.

Ve Ruhani konuştu
İran’ın geçtiğimiz ay seçilen yeni lideri Hasan Ruhani “Suriye ve İran’ın bölgedeki ilişkileri düşmanlarını, özellikle de siyonist rejimi alt edebilecek güçtedir” dedi. Seçilmesinin ardından Suriye hakkında ilk kez dün konuşan Ruhani, bu ülkenin içinde bulunduğu krizi aşacağını kaydetti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun “İran İsrail’in kırmızı çizgisine yaklaşıyor” tehdidini de değerlendiren Ruhani, “Bu çok saçma. Bizi tehdit etmeye cüret eden Siyonistler kimlerdir?” diye konuştu.