"Türkiye komşularına sürükleniyor"

İngiliz Times gazetesi bugünkü sayısında, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile yaptığı röportaja yer verdi. Times, "Türkiye komşularına sürükleniyor, bu da AB'nin suçu olarak görülüyor" dedi.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso Times gazetesinde yayınlanan röportajında AB-ABD ilişkilerini, ekonomik krizi ve AB-İngiltere ilişkilerini değerlendirdi.

"Fırsat kaçıyor"
Transatlantik ilişkilerin yeniden gözden geçirilmesinin gerekliliğini vurguladığı kaydedilen Barroso, Obama döneminin "Avrupa için kaçırılmış bir fırsat dönemi" olma tehlikesi taşıdığını belirtti. Barroso, "Transatlantik ilişkilerin potansiyeli kullanmıyor. Birlikte daha fazla şey yapılması gerektiğini düşünüyorum. Daha önce elimizde olmayan koşullara sahibiz ve bu fırsatları kaçırırsak çok yazık olur" diye konuştu.

Bir çok Avrupa ülkesinin içinde bulunduğu mali krize de değinen Barroso, "Avrupa'da ekonomik bir birlik için daha fazla şey yapmalıyız" dedi.

"Cameron'un AB'ye olumlu yaklaşımı memnuniyet verici"
Mayıs ayında göreve başlayan İngiltere'nin Muhafazakar Partili yeni Başbakanı David Cameron'ın AB'ye olumlu yaklaşımından memnuniyet duyduğunu ve bunun Brüksel'de birçok kişiyi şaşırttığını ifade eden Barroso, "Cameron'ı seviyorum. Avrupa ile ideolojik tartışmaları istememesini, daha somut sonuçlar istemesini memnuniyetle karşılıyorum" dedi.

Times: "Türkiye'nin uzaklaşması AB'nin suçu olarak görülüyor"
Bu arada, başyazılarından birini de Barroso'nun değerlendirmelerine ayıran Times gazetesi, "Obama yönetimiyle ilgili, ABD'nin sorun yaşadığı ülkelere daha fazla yoğunlaştığı ancak birlikte yürüdüğü ülkelere gereken önemi vermediği konusunda ortak bir şikayet olduğunu" savundu.

Bu çerçevede Türkiye ve İngiltere'yi örnek gösteren gazete, İngiltere'nin ABD'nin en önemli savaş müttefiki olmasına rağmen, Obama'nın İngiltere ile Arjantin arasındaki Falkland Adaları sorununda tarafsız kalmayı tercih ettiğini yazdı.

Times, "Türkiye'nin sorunlu Ortadoğu komşularına doğru sürüklendiğini belirtip, bunun asıl olarak Ankara'yı kendinden uzaklaştıran AB'nin bir suçu olarak görüldüğünü" kaydetti.