'Türkiye IŞİD’in örgütlenmesine göz yumuyor'

New York Times gazetesi, IŞİD konusunda Türkiye’yi zor durumda bırakacak bir habere daha imza attı. Haberde Ankara’da bulunan Hacı Bayram Veli Cami'nin IŞİD’in örgütlenme bürosuna dönüştüğü belirtilirken, hükümetin örgütlenmeyi önlemek için hiçbir adım atmadığının altı çiziliyor.

IŞİD’e karşı ABD inisiyatifiyle oluşturulan uluslararası koalisyonda çok fazla öne çıkmayan Türkiye’nin örgüte örtülü desteğini deşifre eden haberler ABD basınında yer almaya devam ediyor. New York Times gazetesi, IŞİD’in Türkiye topraklarında yürüttüğü petrol kaçakçılığından AKP’lilerin de pay aldığını ima ettiği haberinden sonra, bu kez örgütün Türkiye’deki örgütlenme faaliyetine göz yumulmasına dikkat çeken bir habere imza attı.

Haberde, Ankara’nın en yoksul semtlerinden birinde bulunan Hacı Bayram Veli Cami’nin IŞİD’in örgütlenme merkezlerinden birine dönüştüğü ve hükümetin bu faaliyeti önlemek için hiçbir adım atmadığına değiniliyor. 30 yıldır mahallenin muhtarlığını yapan Arif Akbaş’ın anlattıklarının aktarıldığı haberin detayları, örgütün Türkiye’de elini kolunu sallayarak örgütlendiğini gözler önüne seriyor.

Rakka'da komutan oldu, Ankara'da örgütleniyor
Akbaş, “Her şey sakallı yabancıların mahallede boy göstermesiyle başladı. Bir süre sonra ne kadar uyuşturucu bağımlısı varsa hepsi camilere doluştu” şeklinde konuşarak, örgütün hedef kitlesinin mahallenin zor durumdaki gençleri olduğunu anlattı. Ayrıca haberde, mahalleden IŞİD’e katılan ilk gencin Oğuzhan Gözlemcioğlu olduğu, üç yıl içerisinde Rakka’da bölge komutanı olan bu kişinin Ankara’ya gidip gelmeye devam ettiği ve her seferinde örgüte yeni gençler götürdüğü bilgisi paylaşıldı. NYT, konuyla ilgili İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Müdürlüğü'ne yönelttiği sorulara herhangi bir geri dönüş yapılmadığı bilgisini paylaştı.

'Hükümet kayıtsız'
Londra’da faaliyet gösteren bir düşünce kuruluşu olan Royal United Services Institute’un çalışanlarından Aaron Stein, Türkiye’de Ankara ve başka illerde örgütün örgütlenme merkezlerinin bulunduğunu ve hükümetin konuyu pek önemsemediğini söylüyor. Aaron’a göre, hükümetin kayıtsızlığının nedeni “Beşar Esad nefreti ve örgütle radikal İslam konusunda ciddi bir görüş ayrılığının bulunmuyor olması.”

IŞİD’in Türkiye’deki örgütlenmesinde öne çıkan merkezlerden bir tanesinin Hacı Bayram Veli Cami olduğu, geçtiğimiz aylarda buradan IŞİD’e katılan 14 yaşındaki bir militanın yaralanıp Türkiye’ye geri getirilmesiyle gündeme gelmişti. ABD basınının, Türkiye IŞİD’e karşı oluşturulan koalisyonda daha fazla rol üstlenmemekte ayak direrken konuyu ele alması dikkat çekti.