"Türkiye ile ilişkileri onarmaya odaklandık"

İsrail Dışişleri Müsteşarı Yossu Gal, Mavi Marmara baskınını soruşturan komisyonda verdiği ifadede, bakanlığın Türkiye ile ilişkileri düzeltmeye odaklandığını belirtti.

İsrail Dışişleri Müsteşarı Yossu Gal, Mavi Marmara baskınını soruşturan Turkel Komisyonu’na verdiği ifadede "Düzenleyiciler, bizim çağrılarımızı kabul etse, filo olayı farklı bir biçimde sonuçlanırdı" dedi. Olayın Türkiye ile ilişkiler için ciddi etkilerinin olduğunu belirten müsteşar, "Bakanlığın halen Türkiye ile ilişkileri onarmaya odaklandığını" ifade etti.

Bakanlığın diplomatik yollarla filonun yola çıkmasını engellemeye çalıştığını, İsrail’in Ankara, Washington ve başka başkentlerdeki temsilcilerinin çaba gösterdiğini söyleyen Gal, gemide “şiddet planları”nın olduğunu öğrendikten sonra Türkiye ile ek görüşmelerin yapıldığını da kaydetti.

İsrail Dışişleri Müsteşarı Gal, “Türkiye ile ilişkilerin yeniden normal yola girmesini sağlamak İsrail’in çıkarına. Filo olayından önce Ankara’yı ziyaret ettim ve meslektaşlarımızla Türklerle ilişkileri iyileştirmeye yönelik bir yol haritasını sonuçlandırdım ancak umduğumuz gibi gitmedi” dedi.

Yossi Gal, İsrail’in bir kampanyanın hedefi olduğunu savunurken de “Maalesef bugün bile yeni filoları durdurma çabalarıyla meşgulüz” şeklinde konuştu.

(soL - Dış Haberler)