“Türkiye için fazla yumuşak” dediler

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği için aday olarak gösterdiği Francis Ricciardone, ABD’li Cumhuriyetçiler tarafından “Türkiye’ye sert elçi lazım” diyerek eleştirildi.

Obama yönetiminin Türkiye’ye Büyükelçi olarak aday gösterdiği Francis Ricciardone üzerinden, Türkiye’ye nasıl yaklaşılması konusunda ABD’de bir tartışma başladı. Ricciardone’nin fazla “yumuşak” olduğunu düşünen bazı senatörler ve politikacılar, halen Afganistan’da büyükelçi yardımcısı olan diplomatın seçilmemesi için lobi yapıyor.

Obama’nın aday gösterdiği Ricciardone’nin atanması için, ABD Senatosu’ndan onay alması gerekiyor. Ancak bazı Cumhuriyetçi politikacılar, Ricciardone’ye karşı kulis faaliyeti yürütüyor.

Foreign Policy dergisinden Josh Rogin’in yazısına göre Francis Ricciardone’nun fazla “yumuşak” olduğunu söyleyenler, diplomatın Kahire Büyükelçisi olduğu dönemi örnek gösteriyor. George Bush’un başkanlığı döneminde Kahire’de görev yapan Ricciardone, Müslüman Kardeşler’in seçimleri kazanmasının ardından durumu kontrol edememekle suçlanıyor.

Bush yönetiminin eski çalışanlarının Ricciardone’ya karşı anlattığı hikâyelerin başında dönemin Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın, Mısırlı meslektaşı ile yaptığı bir basın toplantısında yaşananlar geliyor. İsmini vermeyen bir diplomata göre, bu toplantı sırasında Mısırlı Bakan, sert güvenlik önlemlerini ABD’deki sert terörle mücadele yasasına (Patriot Act) benzeterek savundu. Ricciardone da, yanındakilere dönüp, “Hep lanet olası Patriot Act yüzünden diyerek” Bakan’a hak verdi. Bush yönetimi, bunu, Ricciardone’nun Mısır’ın negatif yanlarını dahi görememesi olarak yorumladı. ABD’nin önde gelen düşünce kuruluşlarından American Entreprise Institute’ün Başkan Yardımcısı Daniella Pletka, “Durumun bu kadar hassas olduğu bir dönemde, Ankara’da kendi yönetiminin çıkarlarını yerel politikacıların çıkarlarından daha çok önemseyen bir temsilci olmalı” diyerek Ricciardone’nun büyükelçiliğine karşı çıkıyor.

Rogin’e göre Cumhuriyetçi Parti’nin henüz Ricciardone’nin atanması konusunda tam olarak ne tavır alacağı belli değil. Rogin, partiden üst düzey bir yetkilinin kendisine “Ricciardone’nun cevap vermesi gereken çok şey var. Türkiye’nin Batı ile ilişkileri bu kadar hassasken yönetim neden bu kadar önemli bir ülkeye Ricciardone’yu gönderiyor anlamadık” dediğini aktarıyor.

Josh Rogin yazısında, “Ricciardone’nun adaylığı ile ilgili devam eden kavga büyük ihtimalle Türkiye’ye bu hassas dönemde nasıl yaklaşılması gerektiği ile ilgili bir tartışmaya dönüşecek. Sopa kullanmak isteyenler için Ricciardone kötü bir tercih olacak. Havucun daha iyi bir yöntem olduğunu düşünenler için ise, Ricciardone’nun geniş bilgi birikimi, akıcı Türkçesi ve kamuoyuna açık diplomasiyi sevmesi onu mükemmel bir seçenek haline getirecek” yorumu yapıyor.

(soL - Dış Haberler)