Türkiye Hamas’ın yeni üssü mü olacak?

Washington Post yazarı David Ignatius, Suriye’deki gelişmelerle birlikte Hamas’ın Filistin dışındaki destek üslerinin başka ülkelere taşınmasının zorunlu olduğu ileri sürdü. Ignatius’a göre Hamas’ın destek üssünü kaydırabileceği ülkelerden bir tanesi de Türkiye...

Washington Post yazarı ve ABD dış politikası üzerinde etkili bir gazeteci olan David Ignatius, bugünkü makalesinde “Ortadoğu’nun yeni oyunu”nu yazdı. Arap dünyasındaki gelişmelerin İsrail’in Arap ülkeleri tarafından tanınmasını, Filistin için yeni bir barış sürecinin başlatılmasını ve İran’a darbe indirilmesini beraberinde getirebileceğini yazan Ignatius, köşe yazısının büyük bölümünü “yeni Ortadoğu”da Hamas’ın konumunun ne olacağı sorusuna ayırdı.

“Arap dünyasındaki değişim dalgası yakında Filistin meselesiyle çakışmaya mecbur” diyen Ignatius, Hamas’ın bu tablo içerisinde nasıl daha işlevli kılınabileceğini tartıştı.

Türkiye yeni üs olabilir
Bu savı temellendirmeye çalışan Ignatius, Türkiye’yi de ilgilendiren ilginç iddialar ortaya attı. Bunlardan bir tanesi de, Suriye’deki gelişmeler sonrasında artık Hamas’ın yurtdışındaki ana destek noktasının başka bir ülkeye kaymasının zorunlu olduğu saptaması…

“İlk olarak Hamas daha zayıf ve daha kırılgan bir duruma geldi” diye yazan Ignatius, Esad karşıtı muhalefete destek veren örgütün artık Suriye’de barınmasının kolay olmadığını söyledi. Hamas'ın bugüne kadar Esad karşıtlarına çok açık bir biçimde destek vermediği biliniyor. Ancak Ignatius'un "Hamas, Suriyeli muhalifleri destekliyor" diye yazmasının "Hamas Suriyeli muhalifleri desteklemeli" şeklinde okunması daha doğru olur gibi görünüyor.

Böyle bir desteğin verilmesi halinde Hamas'ın Suriye'yi terk etmek zorunda kalacağını söyleyen Ignatius, örgütün önündeki "alternatifleri" de şu biçimde sıralıyor: “Hamas Gazze’yi kontrol etse de dışarıda bir üsse ihtiyaç duyuyor. Mısır ilk seçenek olabilir, ama askeri liderlik bu noktada şimdilik hayır diyor ve grup, destek üssünü Türkiye veya Katar’a taşıyacak gibi görünüyor.”

Birkaç gün önce İngiliz Guardian gazetesinde de Hamas'ın Şam'daki liderliğini Türkiye veya Katar'a taşımaya hazırlandığı iddialarına yer verilmişti.

Hamas da “uyumlu İslam” kervanına katılacak mı?
Özellikle geçtiğimiz haftalarda Hamas’ın elinde esir bulunan İsrail askeri Gilad Şalit’le Filistinli tutsakların değiş tokuş edilmesi anlaşması yapılması, İsrail’in Hamas üzerinden yeni bir diplomasi hamlesi başlatacağı görüşünü kuvvetlendirmişti. İsrail’in, Mahmud Abbas’ın Filistin’in devlet olarak tanınması talebini BM’ye taşıması karşısında bir kez daha Hamas kartını oynayarak, ülkenin Batı Şeria ve Gazze arasındaki bölünmüşlüğüne kalıcılık kazandırmayı hedeflediği iddiası da bu kapsam içerisinde dile getiriliyor.

Ignatius, Arap dünyasındaki gelişmelerin bu tarz bir diplomasiyle uyumlu olduğunun altını çizerek Hamas’ı görmezden gelme politikasının geri tepeceğini ileri sürüyor. “Abbas siyasi olarak o kadar zayıf ki Araplara her şeyden vazgeçebileceği ve Batı Şeria’yı İsraillilere terk edebileceği uyarısında bulunuyor böyle bir adım da Batı Şeria’da, çabucak Ürdün’ü de içine çekebilecek bir ayaklanma ve şiddet dalgasının başlamasına neden olur” diyen David Ignatius, Müslüman Kardeşlerle Hamas’ın içiçeliğine işaret ederek şöyle devam ediyor: “Bu nedenle Mısırlılar Hamas’ı, konumunu ılımlı hale getirmeye itmek için çalışmalarını sürdürmeli.”

Hamas’a, “Ortadoğu’nun geleceğinde bir rol oynamak istiyorsan emperyalizmin ihtiyaçlarına uyumlu bir İslamcı güce dönüşmek zorundasın” mesajı veren Ignatius, Türkiye ve Katar gibi Amerikancı bölge ülkelerinin böyle bir süreci destekleyeceklerini de ima ediyor.

Ignatius yazısını, “Bir Hamas açılımı, ABD’nin koşullarını sağlasa bile, İsrail açısından kayda değer riskler barındırır ama en az o riskler kadar önemli fırsatlar da doğurur” diye tamamlıyor.

(soL – Dış Haberler)