"Türkiye Batı'ya bağlılığını göstermeli"

ABD'nin Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Philip Gordon, Türkiye'nin ABD'ye, AB'ye ve NATO'ya bağlı kaldığını göstermesi gerektiğini söyledi.

ABD'nin Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Philip Gordon, Türkiye'nin Batı'ya bağlılığını göstermesini beklediklerini belirtti.

İsrail ile yaşanan gerilim ve ardından İran'a yaptırım konusunda BM'de hayır oyunun kullanılmasının ardından tartışılmaya başlanan ABD-Türkiye ilişkileri ile ilgili olarak açıklama yapan Dışişleri Bakan Yardımcısı Philip Gordon, "Türkiye'nin NATO'ya, Avrupa'ya ve ABD'ye bağlı kaldığını düşünüyoruz, ancak bunun gösterilmeye ihtiyacı var" şeklinde konuştu. Gordon sözlerine şöyle devam etti:

"Bu konuda insanlar daha önce olmadığı şekilde sorular soruyor. Bu, başlı başına kötü bir durum ve Türkiye'nin ABD'den destek beklediği konularda ABD'nin destek vermesini zorlaştırıyor."

Yaptığı açıklamada Türkiye'nin, İran'a yeni yaptırımlar uygulanmasını öngören BM Güvenlik Konseyi kararına karşı ret oyu kullandığını hatırlatan Gordon, geçen ay Gazze'ye giden yardım filosuna İsrail tarafından gerçekleştirilen saldırının ardından Türkiye'nin kullandığı söylemlere dikkati çekti.

Gordon, "Türkiye'nin yönelimi ve ABD ile stratejik ortaklık stratejisine ilişkin süregelen bağlılığı konusunda pek çok sorgulama sürüyor. Bir NATO müttefiki ve ABD'nin güçlü bir ortağı olan Türkiye, İran'a yaptırımlar getirilmesini öngören karara çekimser oy kullanmak bir yana, "hayır" oyu kulandı. Amerikalıların bunun nedenini anlamadıklarını düşünüyorum" dedi.

Bu arada, G-20 Zirvesi'ne katılmak üzere Kanada'da bulunan Başbakan Erdoğan'ın ABD Başkanı Obama ile bugün görüşme yapacağı açıklandı.

(soL - Dış Haberler)