"Türkiye Abhazya’yı, Rusya KKTC’yi tanıyacak"

Rusya ile olan ilişikilerini iyi tutmaya çalışarak ‘akıllı’ dış siyaset izlediği izlenimi yaratan Türkiye’nin, KKTC karşılığında Abhazya’yı tanıyacağı iddia edildi.

Emperyalizmin Kafkasya operasyonunda özel bir rol alacağı tahmin edilen Türkiye, arada boşluklardan faydalanarak Rusya ile ilişkilerini de geliştiriyor. Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Ünal Çeviköz’ün bir süre önce yaptığı Abhazya ziyareti, Türkiye’nin Abhazya’yı tanıyacağı yolundaki söylentileri artırmıştı. Dahası, ziyaret Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Gürcistan gezisinden hemen sonra gerçekleşmiş ve ziyaretin Gürcistan’ın bilgisi dahilinde olduğu iddia edilmişti.

Öte yandan, Türkiye’nin Rusya ile bu tip bir yakınlaşması, emperyalist dengeler açısından pek olası gözükmüyor. Türkiye’nin Rusya ile olan ilişkileri, büyük oranda ABD’nin Kafkasya tasarımının bir parçası olarak var oluyor. Türkiye’nin Kafkasya’da üstleneceği rol, ABD’nin bölge planlarına uygun bir stratejiyi benimsiyor. Bu stratejiden sapmak demek, Türkiye’nin ABD ile olan ilişkileri bozması demek oluyor.
(soL – Dış Haberler)