Türk mücahitler Suriye’de!

Kısa bir süre önce açığa çıkan bir videoda Türkçe konuşan bir El Kaide militanı, kendisini Ömer Faruk Tugayı Askerleri olarak adlandıran bir grup adına Suriye’ye yönelik cihat çağrısı yaptı. El Kaideci militanlar Perşembe günü ele geçirdikleri Babülhava sınır kapısının olduğu bölgede İslam devleti ilan etti.

Suriye'de aralarında Türk mücahitlerin de bulunduğu islamcı militanlar cihat çağrısı yapıyor. Kısa bir süre önce Saraqeb Medya Ofisi tarafından yayınlanan bir videoda, Türkçe konuşan bir kişi Suriye’ye yönelik cihat çağrısında bulunuyor. Silahlı militanlara hitap eden kişi, “Ey iman edenler, neredesiniz? Gelin beraber savaşalım. Suriye’yi kurtaralım” diyor.

Kendisini "Ömer Faruk Tugayı Askerleri" diye adlandıran grup El Kaide ile bağlantılı. 2006 yılında Basra’da öldürülen Ömer Faruk, El Kaide’nin Güney Asya sorumlularındandı. Ömer Faruk, öldürüldüğünde Irak’taki El Kaide birimlerinin yöneticileri arasında yer alıyordu.

Özgür Suriye Ordusu’na mı bağlı?
Grubun kendisini El Kaide yöneticisi Ömer Faruk’un adıyla anması, akla Özgür Suriye Ordusu’nun en aktif birliklerinden bir tanesinin de adının El Faruk Tugayı olduğunu getiriyor. İki grubun aynı olup olmadığı belirsizliğini korurken, Özgür Suriye Ordusu’na bağlı El Faruk Tugayı’nın başında Abdülrezzak Tlass’ın olduğu biliniyor. Abdülrezzak Tlass, bir süre önce muhaliflerin tarafına geçen General Manaf Tlass’ın kuzeni.

Türkiye sınırında İslam devleti ilan edildi
El Kaide militanlarının Perşembe günü Suriye ile Türkiye arasında bulunan Babülhava sınır kapısını ele geçirdikleri de kaydedildi. Sınır kapısının ele geçirilmesinin ardından Youtube’da yayınlanan bir videoda Selefi militanlar, Babülhava’da bir İslam devleti ilan ettiklerini söylüyorlar.

Videoda “lailahe illallah” yazılı siyah bayrak taşıyan silahlı ve aksanlarından Suriyeli olmadıkları anlaşılan bir kişi, “Biz mücahitler burada İslam devleti kurduğumuzu ilan ediyoruz. Biz mücahitler burada Allah'ın şeriatıyla hükmedeceğiz, Allah'ın hükümlerine asla muhalefet etmeyeceğiz. Zafer Müslümanlarındır” diyor.

Cilvegözü sınır kapısının hemen karşısında bulunan Babülhava’yı, AFP’nin bildirdiğine göre farklı ülkelerden gelen 150 kadar militan ele geçirdi. Militanların Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Fransa, Çeçenistan, Tunus, Cezayir ve bazı Kuzey Afrika ülkelerinden geldikleri, bir kısmının Şura Taliban’a, bir kısmının da El Kaide’ye üye oldukları kaydedildi.

Pazar günü ise Özgür Suriye ordusuna bağlı, kendisini Kuzey Fırtınası Tugayı diye adlandıran bir başka grubun Kilis Öncüpınar sınır kapısının karşısındaki Babülselam sınır kapısını ele geçirdiği bildirildi. Sınır kapısı ele geçirildikten sonra yayınlanan bir videoda konuşan ve “Kuzey Fırtınası Tugayı” sözcüsü olduğunu söyleyen bir kişinin “Babülselam, uzun bir kuşatma yaşadıktan sonra Esad mafyasından kurtarıldı” dedi.
Aynı kişi çatışmaların ardından “rejim güçlerini bölgeden çekildiğini” ve Türkiye’nin ise kardeş ülke olduğunu söyledi. Sözcünün konuşması sırasında arka plandaki militanların tekbir getirmeleri dikkat çekti.

El Kaide Suriye’de cirit atıyor, ABD muhaliflere kimyasal silahlarla ilgili istihbarat veriyor
Türk mücahitlerin de içerisinde bulunduğu Ömer Faruk Tugayı, Suriye’de bulunan El Kaide bağlantılı gruplardan yalnızca bir tanesi. Suriye'de var olduğu bilinen ve Suriye yönetimine karşı kanlı eylemler yapan El Kaide bağlantılı gruplar arasında şunlar bulunuyor:

- Irak El Kaidesi
- El Nüsra Cephesi
- Abdullah Azzam Tugayları
- El Baraa İbn Malik Şehitlik Tugayı
- Liva el İslam (İslam Sancağı)
- Ömer Faruk Tugayı

Bunlardan El Nüsra Cephesi Şam’da çoğu çocuk, onlarca sivilin ölümüyle sonuçlanan kanlı saldırıları, Liva el İslam ise geçen hafta Ulusal Güvenlik Binası’na düzenlenen saldırıyı üstlenmişti. Bu saldırılar Özgür Suriye Ordusu gibi Batı ve işbirlikçileri tarafından meşrulaştırılmak isteyen muhalif grupların Suriye yönetimine karşı diplomatik ve siyasi baskıyı artırma çabalarına destek olmuştu.

Bir süredir Suriye’nin kimyasal silahları ile ilgili iddiaları sık sık gündeme getiren ABD yönetimi, silahların El Kaide’nin eline geçebileceği endişesi taşıdığını ifade ediyor. Ancak bugün The Wall Street Journal gazetesinde yer alan bir haberde Suriyeli muhaliflere destek olan Türkiye ve Ürdün ordularına, Suriye’deki kimyasal silahların konumunu da içeren uydu görüntüleri verildiği ifade ediliyor.

Haberde Özgür Suriye Ordusu’nun lojistik koordinatörü olduğu belirtilen Luay Mukdad adlı bir kişinin, ABD’yi muhaliflere yeterli desteği sağlamamakla eleştirerek “Amerikalılar bölgesel oyuncuların bize yardımcı olmasını sağladıklarını söylüyor, ama bunun bir başarı olduğunu düşünüyorlarsa, bunun zayıf ve yetersiz bir destek olduğunu bilmeliler” dediği aktarılıyor. Mukdad, kendisinin ve iki Özgür Suriye Ordusu komutanın daha ABD’den uydu görüntüleri ve bir operasyon odası talep ettiklerini ifade ediyor.

The Wall Street Journal, haberin devamında ABD’nin Suriye askeri tesisleri ve kimyasal silahları konusunda uydu görüntülerini Özgür Suriye Ordusu’na yardım eden Türkiye ve Ürdün ordularına verdiğini vurguluyor. Özgür Suriye Ordusu ile El Kaideci gruplar arasında ise yakın bir işbirliği bulunduğu, gerek geçen hafta Ulusal Güvenlik Binası’na yapılan saldırı, gerekse sınır kapılarına yapılan eylemlerle iyice açığa çıkmış durumda.

(soL-Dış Haberler)