Turistler Twitter'dan şaka yaptı, ABD sınırdışı etti!

İngiliz turistler Twitter’da yaptıkları şaka nedeniyle ABD’den sınır dışı edildi.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı, İrlanda asıllı İngiliz vatandaşı iki turisti Twitter hesaplarında paylaştıkları sözler sebebiyle sınır dışı etti.

Leigh Van Bryan ve Emily Bunting adlı iki genç ABD’de tatil yapmayı planlıyorlardı, ancak yolculuğa çıkmadan önce Twitter’dan yaptıkları paylaşımlar başlarına bela oldu. Twitter sayfalarına “Amerika’yı yıkacağız” ve “Marilyn Monroe’yu mezarından çıkaracağız” yazan gençler ABD’ye varır varmaz gözaltına alındı.

Terörist muamelesi gördüler

Los Angeles’a tatil için gelen iki genç havaalanında silahlı görevliler tarafından karşılandı. Elleri kelepçelenen gençler ABD İç Güvenlik Bakanlığı ve Göçmen Ofisi tarafından saatlerce sorgulandı. Terörist muamelesi gören gençler, güvenlik güçlerini Twitter’da yazdıklarının şaka olduğuna ikna etmek için saatlerce dil döktü.

26 yaşındaki Leigh Van Bryan, basın mensuplarına yaptığı açıklamada “bu durum oldukça komik ve gülünç, fakat aynı zamanda son derece korkutucu. Yetkililer bize bir çeşit teröristmişiz gibi davrandı” dedi.

Sınır dışı edildiler

İki genç, saatler süren sorguda twit’lerinde geçen ‘destroy’ kelimesini sözlük anlamı olan “yıkmak” anlamında kullanmadıklarını, Britanya argosunda bu fiilin ‘bayılana kadar içmek’ anlamına geldiğini söyledi. Marilyn Monroe’yu mezarından çıkarma esprisinin de dünyaca ünlü Family Guys adlı çizgi diziden alıntı olduğunu ifade etti.

Sorgunun ardından kaçak göçmenlerin konulduğu cezaevine gönderilen gençler, ayrı ayrı hücrelerde 12 saat boyunca tutuldu. Tüm çabalarına rağmen yetkilileri ikna etmeyi başaramayan gençler ertesi gün ülkelerine geri gönderildi.

Kazma kürek aradılar

Güvenlik güçlerinin, iki gencin Marilyn Monroe’nun mezarını kazmak üzere yanlarında gerekli teçhizatı getirmiş olduğunu varsayarak valizlerinde özellikle kazma ve kürek aradığı basına yansıdı.

Oysa bu iki genç Marilyn Monroe’nun mezarını kazmak isteseler de bunu kazma ve kürek ile yapmaları mümkün değildi. Çünkü Monroe’nun naaşı tıpkı türbelerde ve anıt mezarlarda olduğu gibi bir taş mahzeninin içinde yer alıyor.

24 saat takip!
Geçtiğimiz aylarda, ABD İçişleri Bakanlığı’nın Twitter’da kimi hesaplar açarak, kullanıcıların paylaşımlarını izlediği gündeme gelmişti.

Bakanlığın Twitter hesapları aracılığıyla kimi hedef kelimeleri taradığı ve İngiliz gençlerin twitter paylaşımlarındaki “yıkmak” ve “mezarını kazmak” gibi sözcüklerin de bu yöntemle tespit edildiği düşünülüyor.

ABD'deki güvenlik paranoyası
ABD devletinin kendi kamuoyunu Irak, Afganistan gibi savaşlara hazırlayabilmek için sürekli körüklediği "iç güvenlik" paranoyası, ciddi saçmalıklara da neden olarak kadar yaygınlaşmış durumda. Ancak ABD'deki baskılar sadece paranoyadan değil, devletin "özgürlük taraftarı" maskesinin ardındaki baskıcı kimliğinden de kaynaklanıyor.

"Wall Street'i İşgal" eylemlerinin sadece Oakland kentindeki ayağında, Cumartesi günü yapılan eylemde 400'den fazla kişi gözaltına alındı.

(soL - Dış Haberler)