Tunus'ta İslamcılar'ın zaferi tescillendi

Tunus'ta seçimlerin resmi sonuçları da beklendiği gibi islamcı Nahda'nın zaferini tescilledi. Nahda lideri Gannuşi, "İslam ülkeye dönüyor. İslam hayatın her alanına müdahale eden bir yaşam tarzıdır" diyor.

Tunus'ta seçimlerin resmi sonuçları açıklandı. İslamcı Nahda partisi, oyların yüzde 41'ini aldı. Böylece Libya'dan sonra Tunus'ta da iktidara islamcıların geleceği kesinleşti.

Nahda, oyların yüzde 41'ini alarak 217 koltuklu mecliste 90 koltuğu garantiledi. Parti lideri ve aynı zamanda halihazırdaki hükümetin başı olan Raşid Gannuşi, "devrimin hedefleri doğrultusunda" hareket etmeye devam edeceklerini belirtti.

Aslına bakılırsa Tunus'ta "devrim" cephesini birleştiren özellik Bin Ali rejimine karşıtlık olsa da, "devrimin hedefleri"nin neler olduğu konusunda hiçbir ortaklık bulunmuyor.

Ülkenin en büyük seküler partisi olan Cumhuriyet İçin Kongre partisi oyların yüzde 14'ünü alarak 30 koltuk kazandı. Merkez sol Ettakatol Partisi, yüzde 10'a yakın oyla 21 koltuk kazanarak üçüncü parti oldu.

Sidi Buzid kentinde protestolar
Tunus'un güneyindeki Sidi Buzid kentinde ise yüzlerce kişi, Halkçı Liste partisinin kazandığı vekilliklerin iptal edilmesini protesto ederek yürüyüş yaptı. Londra'da yaşayan işadamı Haşimi Hamdi'nin liderliği yaptığı partinin listesi, "partinin mali kural dışılıkları" nedeniyle geçersiz sayıldı. Resmi binaları ateşe veren kalabalığı kolluk kuvvetleri gaz sıkarak dağıttı.

"Tunus herkesindir"
Resmi sonuçların açıklanmasından sonra Gannuşi yaptığı açıklamada kamuoyunu rahatlatmaya dönük ifadeler kullanarak "Özgür, bağımsız, gelişen ve müreffeh bir Tunus yaratmak, Allah, Peygamber, kadın, erkek, dindar, dindar olmayan herkesin hakkının korunduğu bir Tunus yaratmak için devrimi sürdüreceğiz, çünkü Tunus herkesindir" dedi.

"Tunus İslam'a dönüyor" demişti
Nahda partisi, resmi sonuçları beklemeksizin sandıklardan aldıkları sayılara dayanarak zaferini açıklamıştı. Bu gayrıresmi zafer açıklamasının ardından Gannuşi yaptığı açıklamada İslam’ın ülkeye dönmesinden duyduğu mutluluğu dile getirmişti. İslam’ın halkı terbiye ve ıslah noktasında rolünü oynamak için güçlü bir şekilde döndüğünü söyleyen Gannuşi, İslam’ın siyaset dahil hayatın her alanına müdahale eden bir hayat tarzı olduğunu söylemişti.

Ancak Gannuşi bir yandan da batı sermayesini hoşnut tutmaya çabalıyor. Bu sebeple Gannuşi İslami bankacılığa geçmeyeceklerini, alkol ve bikiniyi yasaklamayacaklarını söylemişti.

Nahda, yeni kurulacak hükümetin başbakanlığı için partinin Genel Sekreteri Hamadi Cibali'yi belirledi. Cibali, diğer partilerle koalisyon görüşmeleri yapmaya başladı.

(soL - Dış Haberler)