Tunuslu Yahudiler tehlikede

İsrail’in ajanlık faaliyetlerini artırdığı Tunus’ta, öfke yüzyıllardır bu ülkede yaşayan Yahudi cemaatine yöneliyor.

(soL - Dış Haberler) İsrail’in ajanlık faaliyetlerini artırdığı Tunus’ta, öfke yüzyıllardır bu ülkede yaşayan Yahudi cemaatine yöneliyor. Ülkenin doğusundaki Dicerba’da bulunan Yahudi cemaati, polisin düzenli tacizleri ve İslamcı fanatiklerin saldırısı altında. Tunuslu azınlıkların haklarını savunan bir derneğin yöneticisi olan Emine Habit, Dicerba’ya yaptığı ziyaretin ardından AFP’ye, adadaki Yahudi cemaatinin sürekli olarak saldırıya uğradığını ve çok korktuklarını anlattı. Bu saldırıların arasında polisin göstermelik mazeretlerle Yahudilerin festivaline gaz bombalarıyla saldırması da bulunuyor. 1956 yılında ülkede bulunan 100 bin Yahudinin bugün büyük çoğunluğu İsrail’e kaçmış durumda. Bin 500 kişilik Yahudi cemaati de, önlem alınmazsa, Tunus’u terk etmek zorunda kalacak.

Tunus’ta 2011 yılında diktatör Zeynel Abidin Bin Ali’nin devrilmesinin ardından ülkede güç kazanan İslamcı hareketlerle saldırılar artış kaydetti. Ancak İsrail’in artırdığı casusluk faaliyetlerinin de faturası Yahudi cemaatine kesiliyor.

Press TV’ye konuşan Cemal Guesmi, güvenlik güçlerinin arasındaki koordinasyonsuzluğun, aralarında İsrail istihbarat servisi Mossad’ın da bulunduğu ülkede cirit atmasına neden oldu. Tunus makamları kısa bir süre önce kuzeydeki Bizerte şehrinde Mossad’a çalışan iki Tunuslu genci yakalamıştı. Yetkililer, işsizliğin pençesindeki gençlerin yabancı istihbarat servisleri için ajanlık yapabileceğini düşünüyor.