Tunç Sipahi yazdı: Ortadoğu yeniden şekillenirken, düzen oturur mu?

AKP, ABD ve İsrail tarafından kendi adına “oyun içinde oyun” kurmaktan, kendi büyük projelerinden vazgeçtiği ve uyumlu olduğu ölçüde içeride düzenini oturtmasına izin verilecek bir konuma yerleştirilmiştir. IŞİD konusundaki son pazarlıklar 2003 Irak savaşı öncesini andırıyor.

(soL - Haber Merkezi) soL yazarı Tunç Sipahi, Irak-Şam İslam Devleti'nin bölgedeki faaliyeti (IŞİD) ve ona karşı uluslararası koalisyon kurma planları devam ederken, Irak ve Suriye'nin bölünmesinin Türkiye'ye olası etkilerini yazdı.

Sipahi, "AKP rejimi oturabilir mi?" sorusuna, "Oturmasa bile yeni ama geçici bir dengeye kavuşabilir" cevabını verirken, AKP'nin IŞİD'e karşı ABD planına hazırlıksız yakalandığını, ancak iktidar partisi için açılan stratejik mevzinin kapanmadığını söyledi:

"'Yeni Osmanlı' artık sadece iki anlama gelebilir: (a) Kerkük petrolünü taşımak, ticaret ve yatırımları artırmak ve Türkiye’yle tamamen ekonomik entegrasyona gidecek Kürt ön devletinin hamisi olmak. Cari açığı bu yolla makul sınırlarda tutarak yola devam etmek. Mümkün mü? Kısmen. (b) Irak ve Suriye’nin tümünde petrol gelir paylaşımı ajansının yönetiminde küçük bir rol kapmayı düşünmek. Bu daha düşük olasılık."

Sipahi'nin yazısının tamamını okumak için tıklayınız: Düzenin oturması mümkün mü?