Trans-Dinyester'den tanınma çağrısı

Halkın büyük bölümünün Rusya'yla birleşmeden yana olduğu Moldova'daki Trans-Dinyester bölgesi, tek taraflı ilan edilen bağımsızlığın 18'inci yıldönümünde, Rusya'nın kendilerini de tanımasını istedi.

soL (DIŞ HABERLER) Moldova'nın Trans-Dinyester bölgesi, 1990'da ilan ettiği tek taraflı bağımsızlığın yıldönümünde düzenlenen gösteriyle, Rusya'dan destek istedi. Trans-Dinyester'in başkenti Tiraspol'deki Lenin heykeli önünde toplanan binler, Sovyet dönemi marşlarını okudu. Askerlerin de yürüyüş yaptığı gösteriye katılanlar, Rus yönetiminin Gürcistan'daki Abhazya ve Güney Osetya gibi Trans-Dinyester'i de tanımasını istediklerini ifade ettiler.

Yarım milyon nüfusa sahip ve 120 bin kişinin Rus vatandaşı olduğu Trans-Dinyester bölgesi, Moldova'nın Romanya ile birleşme planlarına karşı çıkıyor. Bölgede 1990'da kısa süreli olarak patlak veren çatışma, Rus barış gücünün araya girmesiyle yatışmıştı. Trans-Dinyester yönetimi, 1997'de Moldova hükümetiyle başlattığı görüşmeleri, hükümetin Güney Osetya'ya Gürcistan saldırısını kınamayı reddetmesi üzerine askıya almıştı.

Rusya, kapsamlı özerkliğe yatkın
Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, Moldova lideri Vladimir Voronin'in Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili'nin yaptığı hataları tekrarlamaması gerektiğini söylemiş, Voronin de konuya sağduyuyla yaklaşacağı mesajı vermişti. Ancak uzmanlar, Rusya'nın, Gürcistan'la yaşanan gerilim nedeniyle, Trans-Dinyester'e bağımsızlık yerine kapsamlı bir özerklik verilmesinden yana olduğunu belirtiyorlar.