Total CEO'sunun ölümü 'kaza' değil mi?

Dün bir "kaza" sonucu hayatını kaybeden petrol tekeli Total'in CEO'sunun ölümü üzerindeki soru işaretleri artıyor. Total patronu, daha önce Rusya'ya yönelik yaptırımlara karşı olduğunu söylemişti.

(soL - Dış Haberler) Avrupa'nın dördüncü büyük petrol şirteti olan Total'ın CEO'su Christophe de Margerie'nin dün Moskova'nın Vnuhova Havalimanı'ında 'kaza' sonucu hayatını kaybetmesine ilişkin kimi iddialar ortaya atılıyor.

Bu olayın kaza olmadığı, kaza süsü verildiği yönündeki şüphelerden dolayı Le Monde, Fransız Havayolları Hava Kazaları Araştırma Kurumu BEA'ın ''öldürmeye teşebbüs'' kastıyla soruşturma açılması için devreye girdiğini yazdı.

De Margerie'nin özel uçağı ile çarpışan havalimanı kar temizleme aracının şöförüne yönelik ''sarhoştu'' suçlamalarına karşı avukatının Le Figaro'ya verdiği demeçte, müvekkilinin olayda herhangi bir suçu olduğunu kabul etmediğini belirtti.

Rusya Ulaştırma Bakanlığı sözcüsü Waleri Okulov, ''Böylesi bir lakayıtlık için söyleyecek sözüm yok'' ifadesini kullanırken, havalimanı idaresi olay saatinde görüş alanının kötü olduğunu açıklamasında bulundu.

De Margerie, Ağustos ayında bir gazeteye verdi röportajda, Rusya'ya karşı uygulanan yaptırımlara karşı olduğunu söylemiş, ABD'nin Fransız bankalarını cezalandırıcı tutumunu eleştirerek, petro-dolar uygulamasına son verilmesi gerektiğini ortaya atmıştı.

Ölümünden önce Moskova yakınlarında Dmitri Medwedew ile babaşa görüşen ''büyük bıyık'' lakaplı de Margerie'nin Rusya ile yakın ilişkileri olduğu biliniyor. Lukoil ile Sıbirya'da ortak gaz işletmesi olan Fransız Total şirketinin, Rusya'ya ait Jamal yarımadasında da ortak yatırımı bulunuyor.

Medwedew'den sonra Putin de, Christophe de Margeri için sözcüsü aracılığıyla taziyede bulundu.