'Toprak Günü'nde Filistin'de çatışmalar

"Toprak Günü"nün yıldönümünde Batı Şeria'da bir araya gelen Filistinlilerin üzerine İsrail askerleri tarafından ateş açıldı.

Yüzlerce Filistinli, "Taprak Günü"nün 37. yıldönümünde Batı Şeria'nın Cayyus köyünde bir araya gelerek gösteri düzenledi. Gösteride bölgeye Toprak Günü'nü anmak için ağaç dikmek isteyen Filistinlilere İsrail askerleri saldırdı.

Maan Haber Ajansı'nın haberine göre, askerler ağaç dikmek isteyen Filistinlilere İsrail askerleri gaz bombalarıyla saldırdı. Göstericiler taşlarla karşılık verirken çok sayıda Filistinli yaralandı. Ramallah ile Kudüs'ü ayıran Kalendiye kontrol noktası yakınlarında da gençlerle İsrail güçleri arasında çatışma çıktı. Maan muhabiri, İsrail askerlerinin plastik mermi kullandığını da söyledi.

Gazze'de de Toprak günü gösterileri vardı. Filistinli kaynaklara atıf yapan İsrail basını, Refah yakınlarında bir Filistinlinin İsrail askerleri tarafından vurulduğunu yazdı.

Toprak Günü nedir?
Toprak günü, Arapça Yum el-Ard, 30 Mart 1976 tarihinde, Filistinlilerin İsrail hükümetinin topraklarına el koyma kararı alması üzerine başlattıkları genel greve İsrail'in saldırması sonucunda 6 Filistinlinin hayatını kaybetmesinin yıldönümü.

Her 30 Mart'ta anılan bu katliam, İsrail'in Filistin'deki demografik yapıyı değiştirmeye yönelik en önemli hamlelerinden birisi olarak değerlendiriliyor.

(soL - Dış Haberler)