Tayland’da şiddetli gösteriler

Tayland’da çıkan olaylarda iki gösterici hayatını kaybederken, hükümet kontrolün sağlandığını açıkladı.

soL (DIŞ HABERLER) Tayland Başbakanı Abhisit Vejjajiva, günlerdir devam eden protesto gösterilerinin ardından asayişin sağlandığı ve durumun kontrol altına alındığı açıklamasında bulundu.

Hükümetin istifa etmesi talebiyle günlerdir sokaklarda olan eski Başbakan Thaksin Shinawatra yandaşları ve kolluk kuvvetleri arasında çıkan çatışmalarda dün iki kişinin öldüğü, 23'ü asker yaklaşık 70 kişinin de yaralandığı ifade ediliyor.

Bangkok'ta Sıkıyönetim
Gösterilerin hafta sonu giderek şiddetlenmesi ve başkent Bangkok'ta yapılması planlanan Asya liderleri toplantısının güvenlik gerekçesiyle iptal edilmesinin ardından hükümet önceki gün sıkı yönetim ilan ederek askeri birlikleri şehre sokmuştu. Askerlerin göstericilere karşı ateş açtığı ifade edilirken, ordu sözcüleri gerçek mermi kullanılmadığını iddia ettiler.

Yandaşlarına seslenen Thaksin "Biz barışçıl bir devrim istiyoruz ancak Tayland'da şu an şiddetli bir baskı ortamı hakim" şeklinde konuştu.

Göstericilere karşı şiddet kullanılmasını savunan Abhisit "Eğer halk barışçıl bir gösteri yapmak, anayasal hakkını kullanmak isterse bunu yapabilir. Ama insanları isyana teşvik edemez ve şiddet kullanamaz" dedi.

Bangkok'ta sürmekte olan sıkı yönetim nedeniyle beş kişiden fazla insanın bir araya gelmesinin yasaklandığı, medyanın sansürlendiği ve ordu birliklerin şehirde konuşlandırıldığı ifade ediliyor.