Taliban’a seçim çağrısı

Afganistan seçimleri dikiş tutmuyor. Bu kez Birleşmiş Milletler Taliban militanlarını başkanlık seçimlerine katılmaya çağırdı.

soL (DIŞ HABERLER) İşgal altındaki Afganistan'da Ağustos ayında yapılacak başkanlık seçimlerinin yönü belirsizleştikçe devreye yeni önlemler giriyor. ABD destekli Şerzai'nin adaylığını geri çekmesi Taliban'ı kontrol altına alma umutlarını zayıflattı.

Şerzai'nin adaylıktan çekildiğini açıklamasının hemen ertesinde BM Afganistan özel temsilcisi Taliban'a seçimler için çağrı yaptı. "Savaşmak yerine sandığa gitmenin" daha iyi olacağını söyleyen Kai Eide Taliban'dan Afganistan yönetimine onay bekliyor.

İşgal sonrası Afganistan'da ikinci kez yapılacak olan seçimleri boykot edeceğini daha önce ilan eden Taliban'ın ABD yetkilileri ile doğrudan görüşmek için ise şartları var.

Taliban, kendileriyle temas edilebileceğini açıklayan Obama yönetimine, yabancı askerlerin ülkeden çekilmesi, tutukluların serbest bırakılması ve ABD'nin terörist örgüt listesinden çıkarılmayı şart koşmuştu.