Talabani'nin partisinde istifalar kesinleşti

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin Partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği'ni sarsan 4 politbüro üyesinin istifası kesinleşti.

soL (DIŞ HABERLER) Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği'ni (KYB) sarsan 4 politbüro üyesi istifalarını sundu.

AFP'ye açıklamalarda bulunan istifacı üyelerden Celal Cohar "Üç politbüro üyesi ile birlikte kesin olarak istifa ettim" dedi. Cohar istifasının nedeni olarak reform taleplerinin hayata geçmemesi ve Talabani tarafından verilen sözlerin tutulmamasını gösterdi.

Mayıs ayında yapılması beklenen parlamento seçimleri öncesinde KYB'nin zayıflamasına yol açacak olan istifalar Cohar tarafından "partinin krizi" olarak nitelendirdi ancak partinin krizi 2007 yılında eski Genel Sekreter Yardımcısı Noşirvan Mustafa'nın istifası ile başlamıştı. Bir diğer Genel Sekreter Yardımcısı ve Kürdistan Bölgesel Başkan Yardımcısı Kosret Resul de 14 Şubat'ta istifasını sunmuş ancak Talabani bu istifayı veto etmişti.

İstifacıların talepleri ise şöyle: "YNK Politbüro sorumlularının değişmesi, Kürdistan Bölgesi Hükümeti'nde değişiklikler yapılması, YNK Genel Sekreteri Yardımcısı ve Siyasi Büro üyelerinin yetkilerinin daha net bir şekilde ifade edilmesi, YNK mali işleri ve paraların nasıl harcandığının aydınlatılması, şeffaf hale getirilmesi".

Politbüro çoğunlukla Talabani'ye yakın isimlerden oluşuyor. Kosret Resul'ün iktidarı paylaşma talebi geçtiğimiz günlerde Talabani tarafından kabul görmüştü. Ancak iç tartışmalar devam ediyor. Yeni istifaların gündeme gelebileceği belirtiliyor.

Irak Kürt Yönetimi istifaları konuşuyor