Suudi din adamları kadınların Yüksek Şura'ya katılmasını protesto etti

Suudi Arabistan'da bir grup din adamı, kralın kadınların Yüksek Şura'ya atanmasını öngören kararını protesto etti.

Suudi Arabistan'da bir grup din adamı, Kral Abdullah'ın Yüksek Şura'nın beşte birini kadınların oluşturulması ile ilgili kararını başkent Riyad'daki kraliyet sarayı önünde protesto etti.

Kral'ın kararına ilişkin olarak ülkede “tehlikeli değişiklikler” oluyor diyen din adamları, Yüksek Şura'ya yapılan atamaların ülkenin “hayır sever ve iyi insanlarını” temsil etmediğini söyledi.

Saray önünde toplanan yaklaşık 50 din adamı, kralın öncesinden tamamı erkeklerden oluşan Yüksek Şura'ya 30 kadını ataması kararını eleştirirken, benzer bir hakkın kendilerine tanınması için Kral Abdullah'a çağrı yaptı.

Üyelerini kralın atadığı Yüksek Şura danışmanlık görevi görüyor ancak yasama yetkisi bulunmuyor.

Kadınların yaşaması için zor bir ülke olan Arabistan'da kadınlar birçok temel vatandaşlık hakkından yoksun bırakılmış durumda. Okumak ya da çalışmak için kadınların “erkek velilerinden” izin alması gerekiyor. Öte yandan, ülke dünyada kadınların araba sürmesinin yasak olduğu tek ülke konumunda, hatta yasağın ihlali durumunda kadınlar hapis cezası alabiliyor. Yine ülkede erkeklerin kadınlar üzerindeki denetimini artıran başka bir gelişme de geçtiğimiz kasım ayında yaşanmıştı. Krallık, erkeklerin kadınları takip edebilmesi için elektronik takip sistemini uygulamaya sokmuştu.

“Kadınlar yeterli akla sahip değil”
Bununla birlikte, ülkenin şeyhleri kadınlarla ilgili yaptığı skandal açıklamalarla da sık sık gündeme geliyor. Örneğin, şeyh Salih bin Fuzan, geçtiğimiz Temmuz ayında kadınların telefon ve internet kullanımına ilişkin yaptığı açılamada, “Bu araçların akıl sahibi, dindar erkelerin elinde olması gerekir, kadınların değil. Kadınlar yeterli akla ve inanca sahip olmadığı için bu aletleri kullanmamaları gerekir” diye konuşmuştu.

(soL- Dış Haberler)