Suriyeli muhaliflerin saldırıları sürüyor

Suriye’de silahlı muhalif güçlerin saldırıları sürüyor. Son birkaç günde gerçekleştirilen saldırılarda 28 kişi yaşamını yitirirken, ana akım medya muhaliflerin saldırılarını meşru kılacak haberler yapmaya devam ediyor.

Suriye’de muhaliflerin saldırıları sonucunda son birkaç günde 28 kişi yaşamını yitirdi. Ana akım medya, muhaliflerle Esad yanlıları arasında çıkan çatışmalara vurgu yapsa da aslında can ve mal kayıpları muhaliflerin saldırıları sonucu gerçekleşiyor.

Yerli ve yabancı bazı basın kuruluşlarının, son birkaç günde halkın “Esad rejimine bağlı güçlerin yoğun ateşine maruz kaldığı” yönündeki haberleri dikkat çekiyor. Muhaliflerin Esad rejimine bağlı güçlerin saldırılarına karşı güç kullanmak zorunda bırakıldığı iddia ediliyor. Oysa Suriye’de adeta iç savaş yaşandığı vurgusunu yapan bu medya organlarının, muhaliflerin gerçekleştirdiği bombalı saldırılardan haberleri yokmuş gibi duruyor.

Çatışmalardan çok bombalar öldürüyor
Suriye’de yaşanan kayıpların büyük çoğunluğu çatışmalardan değil, muhaliflerin askeri ve siyasi hedeflere düzenlediği bombalı saldırılardan dolayı yaşanıyor.

Muhalifler Cumartesi günü de askeri bir noktada bombalı saldırı gerçekleştirdi. Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, bombanın Askeri İstihbarat Merkezi ve Hava Kuvvetleri İstihbarat Bürosu yakınlarına konulduğunu ifade etti. Bir araca yerleştirilen bombanın patlaması sonucu 9 kişi hayatını kaybetti.

Şam’da yol kenarında park halindeki bir aracın altına kurulan düzeneğin patlaması sonucu bir Birleşmiş Milletler yetkilisinin ağır yaralandığı bildirildi. Patlamanın Suriye’deki en üst düzey Birleşmiş Milletler yetkilileri olan Herve Ladsous ile Robert Mood’un bulunduğu bölgeye 150 metre uzaklıkta, önemli güvenlik noktalarından birinde gerçekleştiği belirtildi. Birleşmiş Milletler heyetine çok sayıda gazeteci eşlik ediyordu.

Bu saldırının hedefinde BM gözlemcilerinin olup olmadığı ile ilgili resmi bir açıklama yapılmamış olsa da düzeneğin kurulduğu yer itibariyle bu ihtimal üzerinde duruluyor.

Saldırının gerçekleştiği güvenlik noktasındaki görevlilerin ifadelerine göre dün sabah saatlerinde gerçekleştirilen bir başka saldırıda da iki askeri otobüs hedef alındı. Saldırı sonucu 32 güvenlik görevlisi yaralandı.

BM gözlemcilerini hedef alan saldırlar ilk değil
Suriye’de sayıları 250’yi aşan Birleşmiş Milletler gözlemcileri, daha önce pek çok kez, ülkede barış ve güven ortamı yaratılması için görüşmeler düzenledikleri sırada muhaliflerin saldırılarına hedef olmuştu.

Mayıs ayı başlarında General Robert Mood’un da aralarında bulunduğu çok sayıda BM gözlemcisini taşıyan konvoya saldırı düzenlenmişti. Bir Askeri kamyonu hedef alan bomba konvoyun geçişinden birkaç saniye sonra patlamıştı. Geçen hafta da ülkenin kuzeyinde bir kasabada yol kenarına yerleştirilen bomba BM yetkililerinin araçlarına zarar vermişti.

Ardı ardına yalan açıklamalar
Suriyeli muhaliflerin internet aracılığıyla yaptıkları açıklamada, düzenledikleri farklı saldırılarda başkentteki çok önemli politikacı ve askerleri öldürdüklerini açıklaması da dikkat çekti. Muhalifler açıklamada, Savunma Bakanı Yardımcısı Asaf Şevket, Savunma Bakanı Davud Raca, İçişleri Bakanı Muhammed el-Şar ve Savunma eski Bakanı Hasan Türkmani’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişiyi öldürdüklerini ilan ettiler.

Ancak adı geçen bakan ve yetkililerden bazıları yaptıkları basın açıklamalarıyla sağ olduklarını kamuoyu ile paylaşarak muhaliflerin iddialarını çürüttü. Hatta Savunma eski Bakanı Hasan Türkmani Suriye Televizyonu’na röportaj vererek iddiaları yalanlamış oldu.

(soL - Dış Haberler)