Suriyeli muhaliflere yardım için Adana’da gizli bir üs kurulmuş!

Türkiye’nin, Sudi Arabistan ve Katar ile birlikte Suriyeli muhaliflere yardım için Adana’da bir üs kurduğu iddia edildi. Ahmet Davutoğlu ise, PKK ve PYD'yi kastederek, "Sınırlarımızda terörist gruplara izin vermeyiz" dedi.

Reuters Haber Ajansı’na konuşan Dohalı bir kaynağa göre Türkiye, Katar ve Sudi Arabistan ile birlikte Esad’ı devirmeye çalışan Suriyeli muhaliflere, askeri yardım ve haberleşme desteğinde bulunmak için Adana’da gizli bir üs kurmuş. Bu üçlü içinde ana koordinatörlüğü ve kolaylaştırıcılığı ise Türkiye yapıyor.

Türkiye memnun

Sudi Arabistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Prens Abdülaziz bin Abdullah el Suud Türkiye ziyareti sırasında Adana’da bir üs kurulması için istekte bulunuyor. Haberde, Türkiye’nin faaliyetlerini denetleyebileceği için üssün Adana’da olmasından memnun olduğu ifade ediliyor.

ABD ise bu olayda doğrudan rol almıyor, aracılar üzerinden çalışıyor. Aracılar silahlara ve güzergâhlara erişimi kontrol ediyor.

Haberde, Suriye karşıtı “komuta merkezinin” İncirlik Üssü’nde mi yoksa Adana’da başka bir yerde mi olduğunun bilinmediği belirtiliyor.

“Katar önemli görevler üstleniyor”
Haberde üç hükümetin muhaliflere silah sağladığı, bunların Türkiye, Katar ve Sudi Arabistan olduğu belirtiliyor. Katarlı kaynağın ifade ettiğine göre, Libyalı isyancılara silah temininde önemli bir rol oynamış olan Katar, Adana üssündeki operasyonların yönetilmesinde de anahtar bir rol üstleniyor. Kaynak ayrıca, bu operasyonlara Katar askeri istihbarat ve güvenlik yetkililerinin katıldığını belirtiyor.

“Üs, muhaliflerin nasıl büyük saldırılar gerçekleştirebildiğini açıklıyor”
Haberde, Adana’daki “komuta merkezinin”, organizasyon yeteneğinden yoksun, kötü silahlara sahip bir grup olan muhaliflerin, 18 Temmuz’da Ulusal Güvenlik binasına düzenledikleri saldırılara benzer büyük saldırıları nasıl gerçekleştirdiğini açıklayabileceği belirtiliyor.

Davutoğlu güldürdü: 'Sınırımızda terörist oluşumlara izin vermeyiz'
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kanal 24'e verdiğği röportajda, "Sınırlarımızda, PKK ya da El Kaide, herhangi bir terörist grubun yerleşmesine izin vermeyiz. Bunun etnisite ile bir ilgisi yok." dedi.

Kimsenin Türkiye'den gerekli olmayan riskler almasını beklememesini söyleyen Davutoğlu, "Ancak sınır güvenliğimizi hedef alan terörist bir yapı varsa, buna müdahale etmek bizim hakkımız ve görevimizdir" dedi.

Erdoğan Suriye’nin içişlerine karışmıyoruz diyor ama…
Erdoğan ve AKP’li yetkililer muhaliflere yardım ettiklerini inkâr etselerde, Türkiye’nin ‘müttefiki’ olan ülkelerden Suriyeli muhaliflere yardım edildiğine dair güçlü iddialar ortaya atılmaya devam ediyor.

Guardian, muhaliflerle silah alış-verişini koordine eden bir komuta merkezinin İstanbul’da kurulduğunu iddia etmişti.

New York Times, "üst düzey ABD'li yetkililer ve Arap istihbarat subaylarına" dayandırdığı haberinde, CIA'nin Türkiye'nin güney illerinde muhaliflere silah temininde bulunduğunu iddia etmişti.

Yine, İngiliz yazar Michael Weiss, Daily Telegraph'da yayınlanan yazısında, muhaliflerin Türkiye istihbaratıyla çok yakın ilişkiler içinde olduğunu, Türkiye’nin muhaliflere İstanbul’da eğitim verdiğini ve TSK’nın Suriye sınırına yakın yerlerde tutulan muhaliflere çok sayıda Kalaşnikov silah verdiğini iddia etmişti.

(soL- Dış Haberler)