Suriyeli muhaliflere silah transferi hangi ülkeden yapılıyor?

ABD'nin, İngliltere ve diğer Avrupa ülkelerinin yardımıyla, Hırvatistan üzerinden Suriye'deki muhaliflere silah gönderdiği ortaya çıktı.

İngiliz The Daily Telegraph gazetesinden Richard Spencer'ın haberine göre, bir Hırvat gazetesi, Kasım ayından bu yana 3 bin ton ağırlığındaki silahın 75 uçuşla Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'den Ürdün ve Türkiye aracılığıyla Suriyeli muhaliflere gönderildiğini yazdı.

Spencer, son zamanlarda yayınlanan videolarda muhaliflerin elinde görülen eski Yugoslav silahlarının hikayeyi doğruladığını söylerken, bununla birlikte yapılan silah yardımının tahminlerin çok üzerinde olduğunu kaydetti.

Türkiye de işin içinde
Haberde, silahların ABD'nin verdiği tekliflerle Suudi Arabistan tarafından satın alındığı ve silahların tedarikinin Türkiye ve Ürdün üzerinden gerçekleştirildiği söyleniyor.

Bunun yanında, Hırvatistan silah yollayanlar arasında İngiltere'nin de yer aldığı söyleniyor. Bu silahların İngiliz menşeli mi, yoksa İngiltere tarafından temin edilen silahlar mı olduğu haberde belirtilmiyor. İngiliz hükümeti, muhaliflere "öldürücü olmayan yardım" yaptığını ve yalnızca eğitim verdiğini resmi olarak söylüyordu.

Silahlar hep Ürdün ve Türkiye sınırında
Eski Yugoslav silahları ilk olarak Eliot Higgins isimli eski bir askeri uzman tarafından izlediği "muhalif" videolarda fark edilmişti. Videoların izini süren Higgins, roketatarların, geri tepmesiz silahların ve M79 anti-tank silahlarınınÜrdün sınırına doğru Deraa ve güneyi ile kuzeydeki İdlib ve Halep bölgesinde görüldüğünü tespit etti.

Hırvatistan BM Gücü'ndeki askerlerini geri çekmişti
Öte yandan Hırvatistan hükümeti, İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'nde görev yapan 100 askerini iki hafta kadar öncce geri çekme kararı almıştı.

Hırvat hükümeti, New York Times'da ABD'li yetkililere dayandırılarak yapılan bir haberde geçen "Suriyeli muhalifler Hırvatistan'dan silahlandırılıyor" iddiası üzerine, bölgedeki askerlerinin güvenliğinin kalmadığını gerekçesiyle askerlerini geri çekmişti.

(soL - Dış Haberler)